Sylvia Plath

Sylvia Plath (Boston, 27 oktober 1932Londen, 11 febrewaris 1963) wie in Amerikaanske dichteresse, romanskriuwster en essayiste. Hoewol't hja fral ferneamd is fan har poëzy, wie hja ek ferneamd fan har heal-autobiografyske roman The Bell Jar ('De glêzen stolp'), dêr't har wrakseljen mei depresjes sekuer yn beskreaun wurdt. Plath wie troud mei de Ingelske dichter Ted Hughes.

Sylvia Plath
Livro preto.svg skriuwer
Sylvia Plath.jpg
persoanlike bysûnderheden
nasjonaliteit flagge fan de Feriene Steaten Amerikaansk
berne 27 oktober 1932
berteplak Boston
stoarn 11 febrewaris 1963 (30 jier)
stjerplak Primrose Hill, Londen
wurk
taal Ingelsk
sjenre Poëzy, roman, essay
bekendste
  wurk(en)
The Bell Jar, Ariel
jierren aktyf 1940-1963
It grêf fan Sylvia Plath yn Heptonstall, West Yorkshire

BibliografyBewurkje

PoëzyBewurkje

  • The Colossus (1960)
  • Ariel (1965)
  • Crossing the Water (1971)
  • Winter Trees (1972)
  • The Collected Poems (1981)

ProazaBewurkje

  • The Bell Jar (1963), ûnder it pseudonym 'Victoria Lucas'
  • Letters Home (1975), brieven skreaun oan har mem, dy't de bondel ek gearstald hat
  • Johnny Panic and the Bible of Dreams (1977)
  • The Journals of Sylvia Plath (1982)
  • The Magic Mirror (1989), Plaths einskripsje oan Smith College
  • The Unabridged Journals of Sylvia Plath (2000), gearstald troch Karen V. Kukil

BerneboekenBewurkje

  • The Bed Book (1976)
  • The It-Doesn't-Matter-Suit (1996)
  • Collected Children's Stories (2001)
  • Mrs. Cherry's Kitchen (2001)

Oer Sylvia PlathBewurkje

  • Ronald Hayman syn biografy, The Death and Life of Sylvia Plath, 1991;
  • De film Sylvia (regy Christine Jeffs, 2003) sketst in byld fan de nuodlike ferhâlding mei Ted Hughes;
  • De Amerikaanske singer-songwriter Ryan Adams skreau it nûmer Sylvia Plath dat op syn album Gold ferskynde;
  • De Nederlânske skriuwster Connie Palmen skreau yn 2015 de roman Jij zegt het, soarte fan sabeare-autobiografy fan Ted Hughes oer syn ferhâlding mei Sylvia Plath. Dy roman waard bekroand mei de Libris Literatuerpriis 2016.

Keppelings om utensBewurkje