Klaverbank: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
wurk
(Gjin ferskil)

De ferzje fan 16 jan 2021 om 18.16

De Klaverbank is een sânbank in de Noardsee in het noordwestelijke deel van het Nederlandse kontinintaal plat, ongeveer 160 km noordwestelijk van Den Helder. Het gebied beslaat een oppervlak van ruim 1200 km².[1] Ten zuiden van de Doggersbank grenst de bank aan het Feriene Keninkryk. De bank bestaat voornamelijk uit grin en ligt 30-40 meter onder het zeeoppervlak. De Klaverbank en soortgelijke grindbanken zijn een restant van een rivierbedding die ontstond toen de Noordzee droog was.

Oan dizze side wurdt noch wurke!

Fier hjir asjebleaft gjin bewurkings út
oant de skriuwer mei de side klear is.


Kaart mei in stikmannich gebieten yn de Noardsee, û.o. de Klaverbank

Boaiemfauna

De boaiemfauna in dit gebied bevat wel 200 soorten, onder andere door de grote variatie aan bodemtypen. De floara en fauna is anders dan in de omringende en gewonere zand- en slibbodem van de zee.

Aan de randen van de door het gebied lopende trog, de Botney Cut.

Grintwinning

De Klaverbank is een van de weinige plekken in het Nederlandse deel van de Noordzee waar grind en beton- en metselzand aan het (bodem)oppervlak voorkomt. De Nederlandse overheid wilde het gebied dan ook gebruiken voor grindwinning, en startte hiervoor in 2001 een mer-proseduere op. Op 27 augustus 2003 besloot het ministerie van Verkeer en Waterstaat deze procedure af te breken, onder andere omdat de mogelijke opbrengst beperkt was, en omdat het bedrijfsleven niet veel belangstelling had voor het grind van de Klaverbank. Volgens het MER rapport was een milieuvriendelijke winning van het grind goed mogelijk. Milieuorganisaties hadden echter geprotesteerd tegen deze grindwinning.

Fossielen

Op de Klaverbank zijn ook fossiele dinosauriërs aangetroffen, resten van Iguanodontia. Die zouden echter pas tijdens de ijstijden daar terecht zijn gekomen, vervoerd door de Schotse ijskap.[2]

Boarnen, noaten en referinsjes

Boarnen, noaten en/as referinsjes:
  1. Noordzeeloket Nederlandse Overheid, Noordzeegebieden: Klaverbank
  2. Mulder, Eric W.A.; Fraaije, René H.B., 2016, "New records of Early Cretaceous iguanodontian dinosaur remains from the Dutch sector of the North Sea", Neues Jahrbuch für Geologie und Paläontologie - Abhandlungen 282(3): 271-277