Sjoerd van der Schaaf: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
Nije Side: {{wurk}} '''Sjoerd van der Schaaf''' (Gorredijk, 1 april 1906 - Oentsjerk, 8 juny 2006) wie in Fryske sjoernalist, dichter en skriuwer. Van der Scha...
(Gjin ferskil)

De ferzje fan 2 okt 2008 om 20.12


Sjoerd van der Schaaf (Gorredijk, 1 april 1906 - Oentsjerk, 8 juny 2006) wie in Fryske sjoernalist, dichter en skriuwer.

Oan dizze side wurdt noch wurke!

Fier hjir asjebleaft gjin bewurkings út
oant de skriuwer mei de side klear is.


Van der Schaaf syn sjournalistike looppaad begûn by it Friesch Dagblad. It grutste part fan syn wurks^narbeidHet grootste deel van zijn werkzaam leven sleet hij echter in Holland. Hij schreef voor Het Volk en het verzetsblad Je Maintiendrai.

Na de bevrijding werd Van der Schaaf hoofdredacteur van de Herenveense Koerier, later Friese Koerier geheten. Zijn adjunct en opvolger daar was Fedde Schurer.

In 1951 vertrok Sjoerd van der Schaaf uit Friesland om de Utrechtse editie van Het Parool te gaan leiden. Hij was vervolgens jarenlang politiek commentator van Het Parool tot aan zijn pensionering.

Hij keerde terug naar Friesland en vestigde zich in Oenkerk. Daar schreef hij romans, verhalen en gedichten in de Friese taal.

In opdracht van de Fryske Akademy schreef hij een historisch overzicht van de Friese beweging, een stroming die de erkenning van de Friese cultuur nastreefde. Met deze Skiednis fan de Fryske biweging won hij in 1978 de Piter Jellespriis.

In 1983 won hij voor de roman De bijekening de Gysbert Japicxpriis.

Sjoerd van der Schaaf overleed op honderdjarige leeftijd.

Schaaf, Sjoerd van der Schaaf, Sjoerd van der Schaaf, Sjoerd van der Schaaf, Sjoerd van der