Wikipedy:Stikken skriuwe yn Wikipedia-styl: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
p0986.nas5-asd3.dial.wanadoo.nl (oerlis)
'Hulpmiddelen' feroare yn 'Helpmiddels'
LNo edit summary
Rigel 1:
Voor het '''schrijven en aanvullen van artikelen in Wikipedia-stijl''' bestaan eigenlijk maar twee echte regels: [[Wikipedy:Objectivens|Objectivens]] en het verbod op overtreding van auteursrechten (zie onder). Wel ondersteunen de gezamenlijke Wikipedia's een aantal richtlijnen, om een enigszins eenvormige, praktische en herkenbare vorm en stijl door alle artikelen heen te krijgen. Hieronder staan een paar van die richtlijnen, plus wat hints om te overwegen. Al doende zullen de medewerkers van deze Friese Wikipedia in gezamenlijk overleg een eigen werkwijze vinden.
 
<h3>==Een artikel beginnen</h3>==
Als je dat wilt, kun je een nieuwe pagina ook openen met een paar goed geformuleerde zinnen, een korte beschrijving van het onderwerp. Je bent niet verplicht er meteen een heel lang artikel van te maken. Ook kleine beetjes (juiste) informatie zijn welkom! Je nodigt zo mischien een ander uit om meer informatie toe te voegen. Uiteraard is een heel artikel te prefereren en sommige mensen hebben dan ook de prettige gewoonte om met een langer stuk tekst te beginnen.
 
<h3>==Stijltips</h3>==
*'''Tip 1''' Laat het titelwoord zo mogelijk in de eerste, hooguit tweede zin van het artikel terugkomen en maak dat dan '''vet'''. Dat vergemakkelijkt de herkenning bij uitprinten.
*'''Tip 2''' Deel je werk in korte paragrafen in en maak het zo nodig overzichtelijk door middel van kopjes. Dat vergemakkelijkt het lezen op een computer aanzienlijk.
*'''Tip 3''' Maak in je artikel met dubbele vierkante haken links van termen/namen/onderwerpen waarvan je vindt dat er een artikel over moet komen. Daar kunnen bijvoorbeeld ook jaartallen onder vallen. Maak niet meer dan één, hooguit twee keer in één artikel een link van hetzelfde woord.
*'''Tip 4''' Zie [[WanneerWikipedy:Koppelings externom linkenútens]] - informatie over het maken en plaatsen van links naar een url buiten Wikipedia.
*'''Tip 5''' Voor een biografie, een landenpagina en allerlei schematische pagina's kunnen vaste stramiens en sjablonen ontwikkeld en gebruikt worden. Je zou eens rond kunnen kijken op de [[Wikipedy:Wikipedia's yn oare talen|Wikipedia's yn oare talen]], bijvoorbeeld [http://nl.wikipedia.org Wikipedia NL], [http://www.wikipedia.com Wikipedia ENG] of [http://de.wikipedia.org Wikipedia DE].
 
<H3>==Samenwerking</H3>==
Een artikel dat je in Wikipedia schrijft of plaatst sta je als het ware af aan de goegemeente. Het is niet langer je intellectuele eigendom, want het kan door iedere willekeurige bezoeker gewijzigd, aangevuld, gecorrigeerd, gecopieerd en vrij gebruikt worden, met de bedoeling het te verbeteren. Het is dus zaak een al te grote emotionele band met je artikel los te laten. Natuurlijk kunnen anderen niet zomaar grote stukken ervan verwijderen of onherkenbaar wijzigen zonder respectvol overleg. Een pagina zomaar verwijderen of bekladden wordt hier 'vandalisme' genoemd; elke ongewenste wijziging kan bovendien makkelijk weer worden hersteld.
 
Rigel 18:
Artikelen over gevoelige onderwerpen kunnen gemakkelijk uit balans raken of minder objectief worden; daarom is samenwerken en overleggen zo belangrijk. Door samenwerking, aanvulling en zo nodig overleg zal de inhoud ongetwijfeld al doende verbeteren.
 
<H3>==Publiek domein</H3>==
Belangrijk! Houdt wel in de gaten dat de Wikipedia encyclopedie publiek domein is. De inhoud is en blijft voor iedereen vrij beschikbaar en bewerkbaar en is niemands eigendom (zie [[GNU Vrije Documentatie Licentie/FDL]]. Daarom mag je op Wikipedia geen informatie toevoegen die je hebt gecopieerd vanaf een beschermde bron. Natuurlijk staat het je vrij jouw artikel als je intellectuele eigendom te beschouwen, maar zet het dan niet in de Wikipedia.
 
We moedigen je van harte aan om een informatieve tekst die je voor een ander doel hebt geschreven hier op Wikipedia te plaatsen. Bovendien kan het geweldig helpen om informatie vanuit andere openbare, onbeschermde bronnen toe te voegen. (zie [http://nl.wikipedia.org/wiki?/Openbare_bronnen Openbare bronnen]). Maar --we herhalen 't nog maar eens-- het is streng verboden om beschermd materiaal voor de Wikipedia te gebruiken!
----
[[Wikipedy:In nije side meitsje|In nije side meitsje]] -- [[Wikipedy:Ienfâldich begjinne|Ienfâldich begjinne]] -- [[Wikipedy:Koart oersjoch|Koart oersjoch]] -- [[Wikipedy:Helpmiddels|Helpmiddels]] -- [[Wikipedy:Dochs wat regels|Dochs wat regels]]
/Oerlis
----
[[In nije side meitsje]] -- [[Ienfâldich begjinne]] -- [[Koart oersjoch]] -- [[Helpmiddels]] -- [[Dochs wat regels]]