Content deleted Content added
No edit summary
Rigel 117:
Beste Wutsje,
Mijn kennis van het Fries is absoluut ontoereikend om iets in een Frysk-talig artikel te kunnen wijzigen, en daarom doe ik een poging via jou. Het gaat om het lemma over Ubbo Emmius. Daarin staat een onjuistheid betreffende zijn graf. Zou jij het op je willen nemen om dit aan te passen?
Ubbo Emmius is begraven in de voormalige Broer (=Minderbroeders)kerk te Groningen, die in de 19e eeuw is afgebroken. De grafstenen (dus niet de graven!) van de beroemdste hoogleraren van de vroege Rijksuniversiteit zijn toen overgebracht naar het toenmalige Academiegebouw aan de overkant, en hebben daar lang in de kelder gelegen (ook toen het oude Academiegebouw afbrandde en weer werd opgebouwd aan het begin van de 20e eeuw lagen die stenen er). Enkele jaren geleden zijn de stenen verwijderd, om plaats te maken voor een restaurant in de kelder van het gebouw. Daarbij bleek o.a. de steen van Ubbo Emmius zwaar beschadigd, en restautie volgde. Die restauratie is inmiddels afgerond, en deze steen is in augustus 2009 herplaatst, maar nu in de hal van het Academiegebouw. Voor vragen, mail svp naar han_borg@[at]hotmail.com
:Achte Han Borg, ik haw de tekst fan it lemma oanfold. Allinnich foar it werpleatsen fan de stien koe ik sa gau gjin boarne fine, mar dy sil ynkoarten noch wol ris yn Google opdûke. Fragen haw ik fierder net. Groetenis, [[Meidogger:Wutsje|Wutsje]] 3 sep 2009, 15.44 (CEST)