Baltasar Oomkens fan Esens: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
Nije Side: {{wurk}} '''Baltasar Oomkens fan Esens''' (1540) wie in East-Fryske ealjeman. Hy stoar by de belegering fan syn kastiel yn Esens. Hy waard troch syn neifolgers ...
 
No edit summary
Rigel 4:
 
==Biografy en skiednis==
Baltasar Oomkens fan Esens wie de soan fan [[Hero Oomkens vanfan Esens]], Hear fan [[Harnserlân]], en Armgard Grevinne fan Oldenburch. De familie Oomkens hâlde ta yn OostfrieslandEast-fryslân en inyn hetit (Fryske) [[Oldambt]] inyn de GroningerGrinzer Ommelanden[[Ommelannen]].
 
Balthasar leidde een succesvolle weerstand van de vrije Friezen aristocratie tegen de pretenties van de Cirksena familie, die probeerde Oostfriesland onder hun te verenigen. De Cirksenas namen hun voordeel uit het protestantisme terwijl zowel Balthasar als zijn vader loyaal aan de katholieke kerk bleef.
 
Tengevolge vanTroch Balthasars weerstandferset bleefbleau HarlingerlandHarnserlân in eenfrije vrijeprovinsje provinciemei onder zijn eigen rechtsbevoegdheid tot het door erfenis in 1744 naar [[FrederikFreark de GroteGrutte]] van PruisenPrusen kwam.
 
Balthasar Oomkens van Esens is in populêre figuer by de Friezen bleaun. Hij wordt algemeen als "Junker Balthasar" in Esens (wiens stadsrechten hij in 1527 gunde) herinnerd, en er is daar een jaarlijks festival in zijn eer.
 
[[Kategory:Skiednis fan East-Fryslân]]
[[Kategory:Skiednis fan Fryslân]]
[[Kategory:East-Fryslân]]
 
[[de:Balthasar von Esens]]
[[en:Balthasar Oomkens von Esens]]