Michail Glinka: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
ferw.
No edit summary
Rigel 1:
{{stobbe-kultuerwurk}}
 
[[Ofbyld:Michail-Glinka-(Repin).jpg|thumb|right|Glinka troch [[Ilja Repin]], 30 jier nei syn dea.]]
 
'''Michail Ivanovitsj Glinka''', (''[[Russysk]]: Михаил Иванович Глинка''; [[1 juny]] [[1804]], [[Novospasskoje]] (gûv. [[Smolensk]]) - [[15 febrewaris]] [[1857]], [[Berlyn]]) wie [[Ruslân|Russyske]] [[komponist]].
 
== Libbensrin ==
Hy wie de soan fan in rike lâneigner, en waard yn [[1817]] nei skoalle yn [[Sint-Petersburch]] stjoerd. Dêr krige er in jier les fan de [[Ierlân (eiland)|Ierske]] komponist [[John Field]], dy't him yn [[1803]] yn Sint-Petersburch festige hie. Boppedat learde er fioelespyljen en myzykteory. It wie syn heite winsk dat er yn tsjinst gie fan it ministearje fan Kommunikaasje. Hy wurke dêr fan [[1824]] oant [[1828]].
 
Daar hij niet behoefde te werken om in zijn levensonderhoud te voorzien en hij zich aan de muziek wilde wijden, nam hij ontslag. Van [[1830]] tot [[1833]] was hij in [[Itaalje]], waar hij in [[Milaan]] bij de zanger en componist [[Basili]] studeerde. Daarna ging hij naar [[Wenen]] en vervolgens naar Berlyn, waar hij les kreeg van [[Siegfried Dehn]] van wie hij het advies kreeg om muziek te schrijven met een Russische grondslag. Voor het overlijden van zijn vader keerde hij naar Sint Petersburch terug, waar hij werkte aan zijn opera ''In libben foar de Tsaar''. Hij slaagde erin hem in 1836 opgevoerd te krijgen. Door familieomstandigheden duurde het tot [[1842]] voordat de bekendere opera ''Roeslan en Ljoedmila'', naar een gedicht van [[Aleksandr Poesjkin]], werd opgevoerd.
 
Yn [[1844]] besocht er [[Parys]], [[Spanje]] en [[1848]] [[Warschau]] en [[Frankryk]] wer fan [[1852]] - [[1854]]. It wie by in besite oan Berlyn [[1856]] - [[1857]] dat er stoarn is.
 
Glinka was de eerste die opera's op Russische thema's ging componeren. Zijn muziek was een inspiratiebron voor latere componisten als Tsjaikovski en Rimski-Korsakov. Men noemt hem daarom ook wel de vader van de Russische muziek.
 
== Belang ==