Franciscus Gomarus: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
Xqbot (oerlis | bydragen)
L Bot - derby: nl:Franciscus Gomarus; tekstwiziging
No edit summary
Rigel 1:
{{stobbe|skiedniswurk}}
 
[[Ofbyld:Gomarus.jpg|thumb|right|''Franciscus Gomarus'']]
'''Franciscus Gomarus''' ([[Brugge]], [[30 jannewaris]] [[1563]] - [[Grins (stêd)|Grins]], [[11 jannewaris]] [[1641]]) waard berne as François Gomaer. Hy wie fan [[1594]] oant [[1618]] [[heechlearaar]] yn de [[teology]] oan de [[Universiteit fan Leien]], mar waard letter fral bekend as foaropman fan de [[kontraremonstranten]].
 
In 1586 werd hij predikant in een gemeente van Nederlandse vluchtelingen in [[Frankfurt am Main]], vanwaar hij in de winter van 1593-1594 halsoverkop moest vertrekken. Officieel, omdat hij met een vrouw 'van buiten' in het huwelijk was getreden, maar in werkelijkheid omdat de vluchtelingengemeente waar hij als predikant aan verbonden was, belaagd werd door fanatieke [[lutheranisme|lutherse]] predikanten.
 
De ruzie met zijn Leidse collega [[Jakobus Arminius]], voorman van de [[remonstranten]], draaide vooral om de vragen in hoeverre sprake is van [[predestinaasje]] en of Gods besluiten afhankelijk zijn van het doen en laten van de mens - Gomarus geloofde van niet, Arminius van wel. Gomarus stelde dat Gods besluiten 'soeverein' zijn, d.w.z. dat God zijn besluiten niet laat afhangen van wat de mens doet. Toch vermeed Gomarus [[Determinisme (filosofie)|determinisme]]. Hij handhaafde de menselijke verantwoordelijkheid en het belang van het metterdaad geloven in Christus. Gomaris was supported by Johann B. Bogermann (1570-1637), who afterwards became professor of theology at Franeker
 
Het conflict met Arminius leidde tot grote politieke spanningen in de [[Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden]]. Prins Maurits koos openlijk partij voor Gomarus. Ook een meerderheid van de bevolking was het eens met de leer van de contra-remonstranten.
 
Na de arrestatie en executie van [[Johan van Oldenbarnevelt]] (die zich onder meer voor tolerantie voor de remonstranten in de publieke kerk had ingezet) en de [[Synoade fan Doardt]] werd het pleit definitief in het voordeel van de contra-remonstranten beslecht.
 
He took part in revising the Dutch translation of the Old Testament in 1633, and after his death a book by him, called the Lyra Davidis, was published, which sought to explain the principles of Hebrew metre, and which created some controversy at the time, having been opposed by Louis Cappel. His works were collected and published in one volume folio, in Amsterdam in 1645.
 
 
 
Vanaf 1618 tot aan zijn dood was Gomarus hoogleraar teology en Hebreeuws in Groningen. Hij werd begraven in een graf in het koor van de [[Martinitsjerke (Grins)|Martinitsjerke]], waar ook zijn vrouw rustte. despite his position as a professor of Hebrew, urged that restrictions be placed against the Jews. He was succeeded at Groningen in 1643 by his pupil [[Samuel Maresius]] (1599-1673).
 
 
 
[[Kategory:Nederlânsk persoan]]