Kloosterburen: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
Nije Side: {{wurk}} thumb|''Sint-Willibrordtsjerke'' '''Kloosterburen''' ''(Grinslânsk: Kloosterboeren)'' is een plaats in de gemeente De Marne, provinsje [[G...
 
No edit summary
Rigel 2:
[[Ofbyld:Kloosterburen.jpg|thumb|''Sint-Willibrordtsjerke'']]
 
'''Kloosterburen''' ''([[Grinslânsk]]: Kloosterboeren)'' is een plaats in de gemeente [[De Marne]], provinsje [[Grinslân]]. VóórFoar [[1990]] waswie hetit tevensek deit hoofdplaatshaadplak vanfan de gelijknamigegemeente gemeenteKloosterburen. InItselde dat jaarjier is hetit opgien metmei de gemeenten [[Eenrum]], [[Leens]] en [[Ulrum]] samengevoegd totyn de gemeente Ulrum, laterletter De Marne. HetIt dorpdoarp heefthie 630 inwonersynwenners, hetde buitengebiedútbuorren 210 inwoners.ynwenners, op (1-1- jannewaris 2008).
 
De naam verwijst naar de twee [[Klooster (gebouw)Kleaster|kloosterskleasters]] die hier vroeger hebben gestaan, [[Oldeklooster]] en [[Nijenklooster (De Marne)|Nijenklooster]], beiden behorende tot de orde der [[PremonstratenzersPremonstratinzers]].
 
Kloosterburen is één van de [[Roomsk-katolike tsjerke|katolike]] [[enclave]]s op het [[Hogeland]] dat voor de rest gereformeerd of hervormd is. Het is samen met [[Ter Apel]] de enige plaats in Groningen met een eigen [[carnaval]]svereniging. De katholieke Sint-Willibrordkerk dateert uit 1868 en werd ontworpen door [[P.J.H. Cuypers]].
Rigel 10:
Grootgrondbezitters in de plaats waren onder meer de Feddema's, wier boerderij Feddemaheerd ligt aan de Feddemaweg in het gehucht [[Kleine Huisjes]]. Deze fraaie oude boerderij is sinds 1981 niet meer in het bezit van de familie. Het woonhuis is van 1765, de schuur van 1977. Het land van deze boerderij behoorde tot 1594 aan het Oldenklooster. Een bekende afstammeling van de familie is de Emmy-winnaar en Aziëkenner [[Raymond Feddema]] (1950-2004).
 
De gemeente Kloosterburen bestond tot 1990 naast het hoofddorphaaddoarp uitút de dorpen, gehuchtendoarpen en buurtschappen[[buorskip]]pen: [[Hornhuizen]], [[Kleine Huisjes]], [[Kruisweg (GroningenGrinslân)|Kruisweg]], [[Molenrij]], [[Nijenklooster (De Marne)|Nijenklooster]] en [[Westerklooster]].
 
==Trivia==
*Kloosterburen heefthat vanafsûnt [[1970]] de noordelijkstenoardelikste carnavalsverenigingkarnavalsferiening vanfan [[Nederland]]Nederlân, genaamd cv Oldeclooster. DeYn naamde vankarnavalstiid hjit Kloosterburen in carnavalstijd in ''Kronkeldörp''.
*Yn Kloosterburen wurdt simmerdeis it NK [[bierfetrôljen]] organisearre. Wilens wurdt dizze sport ek yn it Limburchske [[Velden]] beoefene.
*Over de plaats Kloosterburen en de bewoners is ook een documentaire gemaakt door de [[NCRV]], die beschrijft hoe de bewoners toe leven naar een nieuw [[millennium]].
*In Kloosterburen wordt in de zomer altijd het NK [[Biervatrollen|Biervatrollen]] georganiseerd. Inmiddels wordt deze sport ook beoefend in het Limburgse [[Velden]].
 
{{Koördinaten|53_23_10_N_6_23_26_E_type:city_zoom:14_region:NL|53° 23' NB, 6° 23' OL}}