Frouljusboarst: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
Swarte Kees (oerlis | bydragen)
ferfryske
No edit summary
Rigel 4:
Mei it '''boarst''' wurdt meastentiids de froulike boarst oantsjutten: eltse [[frou]] hat twa boarsten dêr't se [[boarstfieding]] mei jaan kin oan har [[poppe|baby]]. Boarsten binne in sekundêr [[geslachtskenmerk]] fan de frou, mar hawwe ek [[Seksualiteit|seksuele]] funksjes. It Latynske wurd foar boarst is ''mamma'' (meartal: ''mammae'', de wittenskiplike namme foar de klasse [[sûchdier]]en is dan ek ''Mammalia''), dizze term wurdt no noch brûkt yn de medyske wrâld.
 
== Anatomy ==
{{commonscat|Breasts}}
De vrouw heeft twee borsten. Deze bevatten [[melkklierweefsel]], [[fet]]weefsel en [[bynweefsel]]. De borst wordt bedekt door de [[huid]] en elke borst heeft een [[tepel]]. Beide borsten hebben bovendien een uitloper van het borstweefsel richting de oksel, die de uitloper van [[Spense]] genoemd wordt. De grootte van de borsten hangt af van de hoeveelheid vetweefsel. De grootte van de borsten varieert daarom tussen vrouwen onderling. [[Man (geslacht)|Mannen]] hebben overigens ook borstweefsel, al is dit maar een zeer kleine hoeveelheid. Wanneer een arts een afwijking in een borst vindt, gebruikt hij een indeling van de borst in vier [[kwadrant (wiskunde)|kwadranten]] (links boven, links beneden, rechts boven en rechts beneden de tepel) om de locatie van deze afwijking te preciseren.
{{oersette}}
=== Molkklierweefsel ===
De borsten bevatten melkklierweefsel. Tijdens de zwangerschap wordt het hormoon [[prolactine]] in grotere hoeveelheden dan normaal gemaakt. Door dit hormoon gaan de melkklieren, die in het melkklierweefsel zitten, [[Moedermelk|melk]] produceren. De melk die door de melkklieren geproduceerd wordt, stroomt via [[melkgangetje]]s in de borst naar de tepel toe, waar de baby de melk kan drinken.
 
=== De tit ===
Elke borst heeft één tepel die omgeven wordt door de tepelhof (of [[areola]]). De kleur van de tepelhof verschilt tussen vrouwen onderling van lichtroze tot donkerbruin. De tepelhof bevat enige kliertjes, de sebaceuze klieren, ook kliertjes van Montgomery genoemd, die vaak te zien zijn als kleine ronde bultjes rondom de tepel. Meestal zien de tepels er opgezwollen uit. Als de vrouw het koud heeft of opgewonden is dan zijn de tepels meestal 'stiif',
 
=== Oare weefselsoarten ===
Naast de melkklieren bevat de borst ook bindweefsel en de [[ligamint fan Cooper|ligaminten fan Cooper]], die de borst stevigheid moeten geven, en vetweefsel. Bij een vrouw die borstvoeding geeft, bevat de borst veel meer klierweefsel dan bij een vrouw die geen borstvoeding geeft. De borst ligt op de [[musculus pectoralis minor]] en de [[musculus pectoralis major]], de twee spieren die over de borstkas lopen en die gebruikt worden voor het bewegen van de schouder en de arm.
 
=== Bloedfetten en senuwen ===
Het weefsel van de borsten wordt gevoed door verschillende [[slachier]]en, terwijl de afvoer door verscheidene [[ier (anatomy)|ieren]] verzorgd wordt. [[Lymfefet]]en leiden [[afvalstof]]fen van de borst naar [[lymfklier]]en in de [[oksel]], en ook naar lymfklieren in de buurt van het [[boarstbonke]].
 
Zowel vrouwen als mannen hebben veel bloedvaten en zenuwuiteinden in de tepels. De tepels zijn dan ook zeer gevoelig. De tepels kunnen bij zowel mannen als vrouwen hard worden als gevolg van kou of [[seksualiteit|seksuele]] opwinding, maar ook bij sommige andere [[emoasje]]s.
 
== Sjoch ek ==
Line 10 ⟶ 25:
* [[Boarstferlytsing]]
 
{{commonscat|Breasts}}
[[Kategory:Anatomy]]
[[Kategory:Seksualiteit]]