Kader Abdolah: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
Nije Side: {{wurk}} thumb|200px|Kader Abdolah (oktober 2008) '''Kader Abdolah''', skûlnamme fan '''Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahani''' ...
 
No edit summary
Rigel 2:
 
[[Ofbyld:Kader abdolah oct08 by sander bakkes.jpg|thumb|200px|Kader Abdolah (oktober 2008)]]
'''Kader Abdolah''', [[skûlnamme]] fan '''Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahani''' ([[Arak (Iran)|Arak]], [[12 desimber]] [[1954]]) is in [[Iran|Iraansk]]-[[Nederlân|Nederlânske]] skriuwer dy't him yn [[1988]] yn Nederlân fêstige hat. ''Het huis van de moskee'' is Abdolah syn bekendste en bêst ferkochte boek dat útroppen is ta ien nei bêste Nederlânske roman ea.
 
 
==Libben en wurk==
Abdolah waard berne ynt [[Arak, Iran|Arak]]. Omdat hij hoopte ooit zijn betovergrootvader Qhaem Megham Ferahni na te volgen en schrijver te worden, ging hij zich vanaf zijn twaalfde jaar verdiepen in de westerse [[literatuer]]. Daardoor raakte zijn interesse in de westerse samenleving gewekt. Die interesse werd nog verder gevoed tijdens het heimelijk luisteren naar westerse [[radiostasjon]]s en naar fersetsstjoerders.
Abdolah waard berne ynt [[Arak, Iran|Arak]].
 
Aan de [[universiteit]] fan [[Teheran]] studeerde hij [[natuerkunde]]. In die periode sloot hij zich aan bij een linkse [[politike partij|partij]] die zich verzette tegen het bewind van de [[sjah]] en later tegen dat van de [[ayatollah]]s. Hij schreef voor een illegaal [[tydskrift|blêd]] en publiceerde twee clandestiene verhalenbundels onder de naam Kader Abdolah. Deze naam nam hij aan als eerbetoon aan twee studiegenoten en door de overheid geëxecuteerde partijleden: Kader en Abdolah.
 
Na zijn opleiding werkte hij als [[direkteur]] van een emballaazjefabryk, en zette hij zijn politieke activiteiten voort. Deze activiteiten resulteerden er in dat hij in 1985 uit Iran moest vluchten. Op uitnodiging van de [[Verenigde Naties]] kwam hij als politiek [[vluchteling]] naar [[Nederland]]. Hij belandde in 1988 in een [[asylsikerssintrum]] in [[Apeldoorn]] en kreeg vervolgens een huis in [[Swol]] toegewezen. Daar ging Abdolah werken in een natuurhistorisch museum en in een conservenfabriek. In 2003 verhuisde hij naar [[Delft]].
 
In 2006 werd Abdolah gastschrijver aan de [[universiteit Leien]]. In het kader van die functie geeft hij werkkolleges en lezingen.
 
Kader Abdolah maakte zich de Nederlandse taal eigen met behulp van onder meer de [[kinderboek]]en van [[Annie M.G. Schmidt]] en van Nederlandstalige [[poëzij]]. Worstelend met de taal begon hij zijn verhalen in het [[Nederlands]] te schrijven. In 1993 debuteerde hij met de verhalenbundel ''De adelaars'', die meteen bekroond werd met de belangrijke debutantenprijs ''Het Gouden Ezelsoor''.
 
Kader Abdolah schrijft wekelijks een [[kollumn]] in [[de Volkskrant]] onder het pseudoniem ''Mirza''. Mirza is in het [[Perzysk]] 'kroniekschrijver' én het is de naam van zijn overleden vader. Zijn werken gaan over het leven in en tussen twee culturen en over het leven in de [[diaspora]].
 
Abdolah zal het [[boekewikepresint]] fan 2011 schrijven, met als thema 'curriculum vitae - geschreven portretten'.
Hy studearre natuerkunde oan it Wittenskiplik Kolleezje Arak en ferliet it lân as polityk flechteling yn 1988. Hy wennet yn [[Delft]] en skriuwt ûnder in pseudonym dat gearstald is út de nammen fan twa eksekútearre freonen.
 
[[Ofbyld:Kader & Bahar Abdolah.jpg|thumb|200px|Kader Abdolah en syn dochter [[Bahar Abdolah]]]]
''Het huis van de moskee'' brocht Abdolah onto the Dutch bestseller lists. It was voted second best Dutch novel ever in Holland.
 
==Bibliografy==
Line 31 ⟶ 40:
 
==Literatuer==
* Michiel van Kempen, ''23 desimber 1978: Edgar Cairo’s earste kollumn foar de Volkskrant; 23 jannewaris 1996: Kader Abdolah’s earste kollumns foar de Volkskrant; ''De Nederlandse taal als onderdrukker en bevrijder'', yn: ''Kunsten in beweging 1980-2000; Cultuur en migratie in Nederland'', [[redaksje]] Rosemarie Buikema en Maaike Meijer, 2004, sd. 19–35, [[Sdu]] - Den Haach