Bjirken (skaai): ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
No edit summary
No edit summary
Rigel 33:
Bij voorkeur groeit de bjirk in [[sompe]]ige streken, maar hij stelt weinig eisen aan zijn omgeving en komt dus in alle [[ekology|miljeus]] en [[grûnsoart]]en voor. In het hoge noorden of tegen de [[beamgrins]] kan de berk zich niet meer overeind houden en kruipt dan als een struik over de grond. Daar is de [[dwerchbjirk]] (''Betula nana'') één van de laatste bomen die nog opgewassen is tegen de barre omstandigheden. Ook in de [[tûndra]] krimpt ze tot het formaat van een lytse strûk.
 
== SymbioaseSymbioaze ==
Bjirken levenlibje yn [[symbioaze]] mei boaim[[skimmels]] en moatte dêrom mei in grutte klúte ferplante wurde. AlleenOant tottrije driejier jaarâld oudekinne bomensy kunnennoch nogsûnder zonderklúte kluitferplante verplant wordenwurde. Ién fan dizze skimmels is de [[vliegenzwamMiggeswam]].
 
== Sykten en pleagen ==
Bjirken kinne aangetastoantaasd wordenwurde doortroch blêdrost (''Melampsoridium betulinum'') dat giele plakjes op de blêden en vroegtijdigebetiid bladvalôffallen veroorzaaktfan de blêden jout.
 
EenIn andereoare schimmelskimmel groeitwaakst inyn de schorsbast en zetdriuwt de berkbjirk aanta totit hetmeitsjen makenfan vanin veelprotte twijgentwigen. InBjirken berkenhawwe zijndêrom daaromsomtiden somsgrouwe dikke takkebosken te zientûkebosken dy't op fûgelnêsten lykje. InGewoanwei dewurde volksmonddy wordenheksebiezems dezeof [[heksebiezem]]s-nêsten genoemdneamd.
 
De [[bjirkeswam]] (''[[Piptoporus betulinus]]'') komt allinne op bjirken foar.