London Eye: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
Nije Side: je stinkt
 
Swarte Kees (oerlis | bydragen)
myshafisearre
Rigel 1:
[[Ofbyld:London Eye Twilight April 2006.jpg|{{infobox/afbeeldingbreedte}}px|London Eye in de schemering]]
je stinkt
 
It '''London Eye''' is in [[reuzenrêd]] yn [[Londen]], [[Ingelân]] op de súdlike ouwer fan de [[Theems]]. It is 135 meter heech, waacht 1.700 ton en hat 32 tichte kapsules.
{{wurk}}
It London Eye waard boud yn [[1999]] en was bij de opening het grootste reuzenrad ter [[Aarde (planeet)|wereld]]. Inmiddels hebben enkele andere reuzenraden het London Eye al overtroffen in hoogte. Op dit moment is de ''[[Singapore Flyer]]'' met een hoogte van 165 meter de recordhouder.
 
Het rad staat in [[Londen]] op de zuidelijke oever van de [[Theems]], tegenover het [[Palace of Westminster]]. Het London Eye is gebouwd ter gelegenheid van de [[millennium]]wisseling in [[2000]] en wordt daarom ook wel het Millennium Wheel genoemd. Het rad was, door technische problemen, pas later in dat jaar toegankelijk. Een ritje in het reuzenrad duurt ruim 27 minuten (gemiddelde snelheid: 0.26 m/s) en biedt een ruim uitzicht op Londen en het landschap daar omheen. Het rad draait zo langzaam dat het voor in- en uitstappen van de passagiers niet stilgezet hoeft te worden. Bovenin kan men bij helder weer 7 [[Graafschappen van Engeland|graafschappen]], 3 [[luchthavens]], 13 [[voetbalstadion]]s en 36 [[Brug (bouwwerk)|bruggen]] over de Theems zien.
 
Het London Eye is het op drie na hoogste bouwwerk van Londen waarvan de top bereikbaar is en draait per jaar ongeveer 6000 keer rond.
 
== Bou ==
De attraksje mag dan wol yn Londen stean, de fabrikaazje heeft in vele delen van [[Europa (werelddeel)|Europa]] plaatsgevonden. De cabines werden gemaakt in [[Frankrijk]] door een specialist in [[Skilift|skiliften]]. Het glaswerk voor de cabines komt echter uit [[Italië]]. [[Tsjechië]] nam de fabricage voor de 23 meter lange (335 ton zware) middenas en naaf voor zijn rekening. In Nederland werden de stalen velg en de poten (310 ton zwaar) gemaakt, ook de aandrijving en besturing is in [[Nederland]] ontwikkeld en gebouwd (door de firma [[Bosch Rexroth]]). [[Duitsland]] kreeg de opdracht voor het fabriceren van de [[Lager (mechanica)|lagers]].
 
<gallery>
Ofbyld:London_Eye_licht.JPG|London Eye, oktober 2004
Ofbyld:An Eye Pod.jpg|Capsule van de London Eye
</gallery>
 
== Skiednis ==
De [[Arsjitekt|arsjitekten]] binne [[David Marks]], [[Julia Barfield]], [[Malcolm Cook]], [[Mark Sparrowhawk]], [[Steven Chilton]], en [[Nic Bailey]].
It ''London Eye'' is iepene troch de Ingelske minister-presidint [[Tony Blair]] op [[31 desimber]] [[1999]], mar foar it publyk gie it, troch technyske problemen, pas yn maart [[2000]] iepen. Sûnt de iepening wurdt it reuzerêd rund troch de [[Tussauds Group]] en sponsore troch [[British Airways]].
Yn 2000 is it Londen Eye bekroand mei de [[Nasjonale Stielpriis]], Kategory D ''Ynfrastruktuer en oare stielkonstruksjes''.
 
== Keppeling om utens ==
* [http://www.londoneye.com www.londoneye.com]
 
{{commonscat|London Eye}}
{{Koördinaten|51_30_11.74_N_0_7_11.47_W_scale:3000|51°30'NB, 0°7'WL}}
[[Kategory:Bouwurk yn Londen]]
 
 
[[ang:Lunden Ēage]]
[[ar:عين لندن]]
[[bg:Лондонско око]]
[[ca:London Eye]]
[[cs:Londýnské oko]]
[[da:London Eye]]
[[de:London Eye]]
[[en:London Eye]]
[[eo:Londona Okulo]]
[[es:London Eye]]
[[fa:چشم لندن]]
[[fi:London Eye]]
[[fr:Millennium Wheel]]
[[gl:London Eye]]
[[he:לונדון איי]]
[[hu:London Eye]]
[[id:Mata London]]
[[is:London Eye]]
[[it:London Eye]]
[[ja:ロンドン・アイ]]
[[ka:ლონდონის თვალი]]
[[lb:London Eye]]
[[lt:Londono akis]]
[[ml:ലണ്ടൻ ഐ]]
[[ms:Mata London]]
[[nn:London Eye]]
[[no:London Eye]]
[[pl:London Eye]]
[[pt:London Eye]]
[[ru:Лондонский глаз]]
[[scn:London Eye]]
[[simple:London Eye]]
[[sk:London Eye]]
[[sl:London Eye]]
[[sr:Лондонско око]]
[[sv:London Eye]]
[[th:ลอนดอนอาย]]
[[tr:London Eye]]
[[uk:Лондонське око]]
[[vi:London Eye]]
[[zh:倫敦眼]]