Wim en Hans Anker: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
Bernd (oerlis | bydragen)
Rigel 18:
* dosint strafrjocht fan de [[Nederlânske Oarder fan Abbekaten]] (NOvA).
* dosent gastkolleezjes universiteiten
Midden in de winter zit een koningin voor het raam met een kozijn van zwart ebbenhout, ze is bezig met haar naaiwerk. Buiten dwarrelen sneeuwvlokjes en veertjes naar beneden. De koningin prikt zich aan de naald en er vallen drie druppels bloed in de sneeuw, ze wil graag een kindje hebben met een huid zo wit als sneeuw, met lippen zo rood als bloed en haar zo zwart als het ebbenhout. Ze bevalt van een dochtertje en noemt haar Sneeuwwitje, maar dan sterft de koningin. Na een jaar trouwt de koning opnieuw en de nieuwe vrouw is trots en hoogmoedig. Ze kan het niet verdragen als iemand mooier is dan zij en ze vraagt haar toverspiegel wie de schoonste in het hele land is.
 
"Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de schoonste (mooiste) in het land?"
 
En iedere keer antwoordt de spiegel dat zij de schoonste is, maar Sneeuwwitje groeit op en wordt steeds mooier. Als ze zeven jaar is, is ze mooier dan de koningin. De spiegel vertelt dat Sneeuwwitje duizendmaal mooier is dan de koningin en zij wordt geel en groen van jaloezie en begint het meisje te haten. Ze laat een jager komen en hij moet Sneeuwwitje in het bos doden, maar hij kan het onschuldige hartje niet doorboren en laat haar ontsnappen. Hij vreest dat de wilde dieren haar zullen doden, maar is blij het niet zelf te moeten doen. Hij steekt een jong wild zwijn dood en neemt de lever en de longen mee. De stiefmoeder eet deze dingen op en denkt dat Sneeuwwitje verdwenen is.
 
Sneeuwwitje komt bij een klein huisje in het bos en rust binnen uit. Alles is netjes en ze ziet zeven bordjes, lepeltjes, mesjes, vorkjes en bekertjes. Ze ziet zeven bedjes en met sneeuwwitte lakens en eet van elk bordje wat groente en brood, uit elk bekertje drinkt zij wat wijn en dan gaat ze in een bedje liggen. Ze past niet in het bedje en probeert ze allemaal, pas de zevende blijkt de juiste maat te hebben. Als het donker is, komen de zeven dwergen thuis en zij steken de zeven lantaarntjes aan. Ze zien dat iemand in het huisje is geweest en gaan op zoek en vinden het meisje in het zevende bedje. Met de zeven lantaarntjes beschijnen ze het meisje en vinden haar erg mooi, ze laten haar slapen.
 
De zevende dwerg slaapt bij de andere dwergen in bed, elk uur bij een ander. De volgende ochtend schrikt Sneeuwwitje als ze de dwergen ziet en stelt zich voor. Ze vertelt wat er is gebeurd en ze mag blijven, als ze voor de huishouding zorgt. De dwergen gaan op zoek naar erts en goud en ze heeft het eten klaar als ze terugkomen. De dwergen waarschuwen Sneeuwwitje nooit de deur open te maken als het licht is. De toverspiegel vertelt de koningin dat Sneeuwwitje over de bergen bij de zeven dwergen is en ze beseft dat de jager haar bedrogen heeft. De koningin verft haar gezicht en verkleedt zich als een oude koopvrouw en loopt over de zeven bergen naar de zeven dwergen. Ze klopt aan en biedt rijgkoorden aan en Sneeuwwitje koopt er één en laat de vrouw binnen.
 
De heks probeert haar te wurgen en Sneeuwwitje valt neer, waarna de stiefmoeder verdwijnt. De dwergen komen thuis en zien Sneeuwwitje liggen. Ze knippen het rijgkoord door en Sneeuwwitje komt weer bij. De koningin hoort thuis dat haar plan is mislukt, de spiegel vertelt dat Sneeuwwitje nog duizendmaal mooier is dan zijzelf. De stiefmoeder maakt een giftige kam en gaat opnieuw naar het huisje. Sneewwitje maakt opnieuw de deur open en ze prikt zich aan de kam, waarna ze neervalt. De stiefmoeder vertrekt weer en de dwergen vinden haar 's avonds op de grond. Ze vinden de giftige kam en maken hem los, waarna Sneeuwwitje opnieuw bijkomt. Ze waarschuwen haar opnieuw en de koningin hoort weer van de spiegel dat haar stiefdochter nog in leven is.
 
De koningin maakt een giftige appel en hij is erg mooi, met rode wangen. Ze verkleedt zich als een oude vrouw en gaat naar Sneeuwwitje. Ze eet zelf van één helft van de appel, waarna Sneeuwwitje haar vertrouwt. Maar als Sneeuwwitje een hap neemt van de andere helft, valt ze dood neer. De spiegel vertelt de koningin thuis dat zij de mooiste is van het land en als de dwergen thuiskomen zien ze dat Sneeuwwitje niet meer ademt. Ze doen haar jakje los, kammen haar haar en wassen haar met water en wijn, maar niks helpt. Ze leggen haar in in een doorzichtige doodskist van glas en brengen haar naar een berg. Met gouden letters wordt op de kist geschreven wie ze is en de dieren treuren om haar. Een uil, een raaf en een duif komen rouwen en Sneeuwwitje ligt lang in haar kist, zonder te vergaan.
 
De ijzeren muilenOp een dag komt een koningszoon in het woud en ziet de doodskist op de berg. Hij vraagt de dwergen om de kist en wil er voor betalen. Maar als de kist weggedragen wordt, valt hij en het stukje giftige appel schiet uit de keel van Sneeuwwitje. Ze doet haar ogen open en komt uit de kist. De koningszoon vraagt haar ten huwelijk en de bruiloft wordt voorbereid.
 
De boze stiefmoeder wordt uitgenodigd voor het feest en vraagt de spiegel wie de mooiste is in het land. De spiegel antwoordt dat de jonge koningin duizendmaal mooier is dan zij en de koningin wordt erg bang. Ze herkent Sneeuwwitje en krijgt gloeiende ijzeren muilen aan. Ze moet net zo lang dansen, tot ze dood neervalt.
 
== Wichtige saken ==