Paterswoldsemar: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
No edit summary
No edit summary
Rigel 11:
De '''Paterswoldsemar''' (ek: ''Paterswoldse mar'' of ''Paterswoldermar'') is in [[mar (wetter)|mar]] súdwestlik fan de stêd [[Grins (stêd)|Grins]].
 
== BeschrijvingBeskriuwing ==
HetDe PaterswoldsemeerPaterswoldsemar vormtis eenin onderdeelpart vanfan hetde [[DrentsDrintsk-GroningsGrinzer merengebied]]marrekrite. InclusiefAt hetde [[Hoarnsemar]] meirekkene wurdt, is hetit 270 ha grootgrut. AanOan de oostzijdeeastkant is het Paterswoldsede meerPaterwolsemar viamei de [[schutsluisskutslûs]] de ''Nijveensterkolk'' verbondenferbûn metmei hetit [[HoornsediepHoarnsedjip]], eenin restantoerbliuwsel vanfan de [[DrentscheDrintske Aa]], en daarmeesa metek hetmei it [[NoordNoard-Willemskanaal]]. OverOer hetit dijkjedykje naastneist hetit HoornsediepHoarnsedjip, de ''HoornsedijkHoarnsedyk'', looptrint hetit [[Piterpaad]]. AanOan de zuidzijdesúdkant wordtwurdt hetde meermar begrensdbegrinzge doortroch de ''MeerwegMarwei'', de wegdyk vanfan [[Haren (Grinslân)|Haren]] naarnei [[Paterswolde]]. TenBesuden zuidendêrfan daarvanleit ligt hetit ''Friese Veen''.
 
==GeschiedenisSkiednis==
De Paterswoldsemar is ûntstien yn de 16e en 17e ieu troch ferfeanting yn de krite dy't ek wol [[Neerwolde]] neamd wurdt.
Het Paterswoldsemar is ontstaan in de 16e en 17e eeuw door afgraving van het veen in het gebied dat ook wel [[Neerwolde]] wordt genoemd. Een van de recreatieverenigingen die aan het meer bestaan, is daar naar genoemd. De vereniging heet evenwel ''Meerwold'', omdat de oprichters van de vereniging waarschijnlijk dachten dat het wold iets met het meer te maken had.
Begjin 20e eeuwieu waard it gebiet ûntdutsen troch begoedige rekreanten. DatYn wasdy ooktiid de tijd dat veel van . De bekendste hiervanwaard zijnek ''de Paalkoepel'', eenin op peallen boud paviljoen (no kafee-restaurant) set, hetit eardere ''FamiliehotelFamyljehotel Paterswolde'' en it clubhuisklubhûs fan de seilferiening ''De Twee Provinciën''.
 
Begjin 20e eeuw waard it gebiet ûntdutsen troch begoedige rekreanten. Dat was ook de tijd dat veel van . De bekendste hiervan zijn ''de Paalkoepel'', een op peallen boud paviljoen (no kafee-restaurant), het eardere ''Familiehotel Paterswolde'' en it clubhuis fan de seilferiening ''De Twee Provinciën''.
 
Aan de noordkant van het meer in zijn oude omvang, was in de jaren voor de Twadde Wrâldkriich geen sprake van recreatie, mar waard de veengrond brûkt as tún. Boeren uit [[Eelderwolde]] stelden aan inwoners van Grins grond aan het meer beschikbaar als volkstuin. In de rin fan de jierren zijn de gebruikers van die tuinen huisjes gaan bouwen om de weekeinden in door te brengen. Op deze manier zijn aan de noordkant van het oude meer vele recreatiewoningen gebouwd die het meer een bijzonder accent verlenen. In de jaren 1970 is deze kant van het meer uitgebreid gereconstrueerd. Niet alleen zijn de stukjes niet ontgonnen veen (eilandjes) toen van beschoeiingen voorzien en opgehoogd waardoor zij niet zijn verdwenen, maar ook is de wildgroei van recreatieve verblijven aangepakt. Door de aanleg van riolering, waterleiding en een ontsluitingsweg is de intensiteit van de verblijfsrecreatie aan deze kant van het meer enorm toegenomen. De regelgeving van de betrokken gemeenten ''Haren'', ''Groningen'' en (thans) ''Tynaarlo'' volgde met gelijke tred.