Paterswoldsemar: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
No edit summary
Rigel 18:
Begjin 20e ieu waard it gebiet ûntdutsen troch begoedige rekreanten. Yn dy tiid waard ek ''de Paalkoepel'', in op peallen boud paviljoen (no kafee-restaurant) set, it eardere ''Famyljehotel Paterswolde'' en it klubhûs fan de seilferiening ''De Twee Provinciën''.
 
AanOan de noordkantnoardkant vanfan hetde meermar inwie zijn oude omvang, was in de jaren voorfoar de Twadde Wrâldkriich geengjin sprake vanfan recreatierekreaasje, mar waard de veengrondfeangrûn brûkt as (folks)tún. Boerenfoar uitynwenners [[Eelderwolde]] stelden aan inwoners vanfan Grins grond aan het meer beschikbaar als volkstuin. In de rin fan de jierren zijnbouden dedy gebruikerstúnkers vandêr die tuinen huisjeswykeinhúskes. gaanSa bouwenûntstienen omoan de weekeindennoardkant in door te brengen. Op deze manier zijn aanfan de noordkantâlde vanmar hetnjonkenlytsen oude meer vele recreatiewoningen gebouwd die het meer een bijzonderin accentprotte verlenenrekreaasjewenten. In de jaren 1970 is deze kant van het meer uitgebreid gereconstrueerd. Niet alleen zijn de stukjes niet ontgonnen veen (eilandjes) toen van beschoeiingen voorzien en opgehoogd waardoor zij niet zijn verdwenen, maar ook is de wildgroei van recreatieve verblijven aangepakt. Door de aanleg van riolering, waterleiding en een ontsluitingsweg is de intensiteit van de verblijfsrecreatie aan deze kant van het meer enorm toegenomen. De regelgeving van de betrokken gemeenten ''Haren'', ''Groningen'' en (thans) ''Tynaarlo'' volgde met gelijke tred.
 
Inyn de [[Twadde Wrâldkriich|oarloch]] hebben veel [[ûnderdûkers]] gebruik kunnen maken van de primitieve faciliteiten die door de volkstuinders waren aangelegd om aan vervolging door de Dútsers te ontkomen.
 
De meest recente uitbreiding van het meer vond plaats in [[1982]] toen er een verbinding werd gemaakt met het noordelijker gelegen [[Hoornsemeer]], om zo een groter recreatiegebied te hebben. Hierdoor werd het meer verdubbeld in oppervlakte. Op de grins van de twee meren bevinden zich de eilannen de ''Fokken'' en de ''Zweerden''.