Nieuwsblad van het Noorden: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
Swarte Kees (oerlis | bydragen)
Nije Side: thumb|right|300px|''Affysje út 1900'' It '''Nieuwsblad van het Noorden''' wie in krante út Noard-Nederlân. Op 1 april 2002 gie it ...
 
Swarte Kees (oerlis | bydragen)
oers
Rigel 5:
It earste eksimplaar ferskynde op [[2 juny]] [[1888]]. De net-partijbûne krante kaam yn it earstoan allinnich op woansdei en sneon út en koste 2 sinten per los eksimplaar.
 
Utjouwer wie [[sjoernalist]] en amtner [[Joan Nieuwenhuis]] (1856-1939). EnkeleInkele maandenmoannen laterletter zousoe [[drukker]]printer [[Ruurt Hazewinkel Jzn.]] (1855-1940) de krantkrante overnemenoernimme.
== Oarlochsjierren ==
Yn de earste fjouwer jierren fan de [[TweedeTwadde WereldoorlogWrâldoarloch]] bleefbleau hetit Nieuwsblad van het Noorden verschijnenferskinen dankzijtanksy eenin welwillendegoerdgeunstige houdinghâlding tegenovernei de DuitseDútsers bezettersta. ToenDoe't de acceptatieakseptaasje vanfan eenin [[NationaalNasjonaal-SocialistischeSosjalistyske Beweging|NSB]] -hoofdredacteur werd geweigerd, volgde in juli 1944 een verschijningsverbod. Op [[26 januari]] [[1946]] verscheen de krant pas weer, eerst in een oplage van 35.000 exemplaren.
 
De Grinzer publisist [[Johan van Gelder]] wijde yn 2001 in boek aan de oorlogsperiode onder de titel ''Het Schandaal, de "aanpassing" van het Nieuwsblad van het Noorden''. Hij wijst op een pro-Duitse houding en antisemitische artikelen en meent dat het verschijnen van de krant gestaakt had moeten worden. Van Gelder verwijt de uitgevers, de gebroeders Hazewinkel, dat ze slechts hun familiebedrijf in stand wilden houden. Dat was geen ''daad van bovengronds verzet'', zoals de Hazewinkels beweerden. Bij de verschijning van het boek noemde directeur Gijs Lensink van Hazewinkel Pers de aantijgingen van Van Gelder "zwaar" en "niet terecht"<ref>[http://www.nrc.nl/W2/Nieuws/2000/09/01/Med/01.html NRC Handelsblad op internet, 1 september 2000, geraadpleegd 10 februari 2010]</ref>.