Meertens Ynstitút: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
Nije Side: {{wurk}} thumb| It Meertens Ynstitút yn Amsterdam It '''Meertens Instituut''' yn Amsterdam is in onderzoeksinstituut fan de [[Koninklijke Nederla...
 
No edit summary
Rigel 1:
{{wurk}}
[[File:Meertens Instituut2.jpg|thumb| It Meertens Ynstitút yn Amsterdam]]
It '''Meertens InstituutYnstitút''' (M) yn [[Amsterdam]] is in [[onderzoeksinstituutûndersykksynstitút]] fan de [[KoninklijkeKeninklike NederlandseNederlânske AkademieAkademy vanfan WetenschappenWittenskippen]] ([[KNAW]]).
 
Op het MeertensM Instituut wordtwurdt onderzoek gedaan naarnei taal en cultuurkultuur. De tweetwa afdelingen zijn: '''Nederlandse etnologie''', gerichtrjoche op in-lânseigen en uitheemselânsfrjemde culturenkultueren inyn [[NederlandNederlân]] en hunarren interactie, en '''VariatielinguïstiekFariaasjelinguïstiek''', gerichtrjochte op taalstructureeltaalstruktuereel, dialectologischdialektologysk en sociolinguïstischsosjolinguïstysk onderzoek naarnei taalvariatie binnenyn het Nederlands inyn Nederland, metmei eenin nadrukklam op grammaticalegrammatikale en naamkundigenammekundich variatieferskaat. De onderzoeken zijn tegenwoordig vooral contemporain georiënteerd: er wordt gezocht naar een verband met de hedendaagse samenleving en met actuele ontwikkelingen.
 
Het Instituut ontstond op 1 januarijannewaris [[1948]] door een samenvoeging van het Dialectenbureau van de KNAW met het Bureau voor Volkskunde en het Bureau voor Naamkunde. De secretaris van de drie bureaus, [[Piet Meertens|P.J. Meertens]], werd de eerste directeur, tot zijn pensionering in 1965. Naar hem werd het instituut in 1979 hernoemd tot ''P.J. Meertens-Instituut''.
Het staat model voor [[Het Bureau]] in de romanserie van [[J.J. Voskuil (schrijverskriuwer)|J.J. Voskuil]], die er zelf langdurig werkte (1957-1987).
 
Sinds 1998 is de naam kortweg Meertens Instituut.<ref>De naam volgt niet de regels van het [[GroeneGriene Boekje]], dat ''Meertensinstituut'' voorschrijft; zie Hans Bennis, [https://www.meertens.knaw.nl/cms/files/Spelling%20Meertens%20Instituut.pdf ''Het Meertens Instituut: Over de betekenis van de vorm''], oktober 2009.</ref> Het instituut huisvest sinds 2001 het secretariaat van [[SIEF]], de International Society for Ethnology and Folklore.
 
=== DatabankenFeitebanken ===
Het Meertens Instituut heeft een aantal openbaar toegankelijke [[databank]]en:
* [[Christelijke bedevaart|Bedevaart]] en Bedevaartplaatsen in Nederland (BiN),
Rigel 16:
* [[Nederlandse Familienamen Databank]] (NFD),
* [[Plantennamen in de Nederlandse Dialecten]] (PLAND),
* [[Nederlandse Liederenbank]] vanfan hetit Documentatie- en onderzoekscentrum (DOC) van het Nederlandse lied,
* Nederlandse Volksverhalenbank vanfan hetit [[DOC Volksverhaal]].
 
== Keppelings om utens ==
Rigel 23:
* [http://www.meertens.knaw.nl/cms/nl/databanken Databanken fan it Meertens Ynstitút]
 
==NotenNoaten==
<references/>
{{reflist}}
 
[[Kategory:Undersyksynstitút yn Nederlân]]
[[Categorie:Onderzoeksinstituut in Nederland]]
[[CategorieKategory:CultuurKultuer inyn NederlandNederlân]]
[[Kategory:Antropology]]
[[Categorie:Antropologie]]
[[Kategory:Nederlânsk]]
[[Categorie:Nederlands]]
 
[[nds:Meertens-Institut]]