Tangsudo: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
skiedenis
Theun (oerlis | bydragen)
L Tebek set ta de ferzje fan "Theun"
Rigel 1:
'''Tangsudo''', “De keunst fan Sinese Hân”, is in [[tradisjonele]] [[Koarea|Koareaanske]] kriigkeunst. It is konsintrearre op [[dissipline]], it brûken fan [[formelieren]] en opienfolgingen fan [[selfferdigening]]. [[Hwang Ki]], stifter fan dizze Keunst, befêstige dat hy by it betinken fan de keunst ynspirearre waard troch âlde tekst oer [[subak]] (in âldere Koreaanse kriigkeunst), wannear hy in de jierren 30 fan de [[19e ieu]] in [[Mantsjoerije]] libbe. Faaks hawwe it Japanske [[karate]] en de Sineeske ynterne beneiering tangsudo beynfloede. Yn in soad aspekten liket tangsudo op karate en [[taekwondo]], útsein in lyts aksint op earlike konkurrinsje.
 
==De skiedenis van tangsudo==
 
De naam "tangsudo" betekent "de weg van Chinese handen". In de Koreaanse schiereiland enkele scholen van gevechtssporten was verboden door Japanse indringers voor 35 jaren en zij gingen uit van geheim aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Zij werden als scholen van tangsudo geweten. In het moderne Korea was de eerste school van tangsudo Chungdokwan, opgericht in 1944 door de hoofdwonkuklee. Tengevolge van de bevrijding van Koreaanse natie die 15 augustus 1945 gebeurd werd, andere vier scholen werden geopend: Mudokkwan, Songmukwan, Chidokwan en Changmukwan. Andere scholen ( "kwan") werden aan de lijst na het einde van de burgeroorlog tussen noorden en zuid-(1950-1953 toegevoegd). In december 1955 met de goedkeuring van de president van Republiek van Zuid-korea, Singman Rhee, werd een meeting van de stichters van de hoofdscholen geroepen. De intentie van deze meeting zou de verschillende scholen en verenigen de naam te geven en het formulier naar de nationale krijgshaftige kunst. De naam zou moeten gehad worden betrekking noch met China noch met Japan ("tangsu"="chinese handen" en zijn Japanse uitspraak is "karate").
 
Onder veel reeds gepostuleerde naam was er "Taekwondo", voorgestelde door een Generaal die Choi Hong Hee noemde. In 1961 stijgt het "Koreaanse Vereniging van Taesudo". Mudukkwan van Hwang Kee en Ydokwan van Byong Yun bleef Kwei geankerde naar de traditie. De nieuwe organisatie reet de technische erfenis van de oude tangsudo in 1962 uiteen. Het eerlijke gevecht met het gebruik van sprongen, schoppen en vuisten vormden taesudo kort; de techniek van persoonlijke verdediging met het gebruik van hefbomen en worpen (worstelend) werd "hapkido". Aan de andere kant de techniek van "neikung" (interne werk), die ademen controleert, energie (Ki) en de geestelijke concentratie, werd niet heel merkbaar. In 1964 veranderde de organisatie zijn naam opnieuw in "Koreaanse Vereniging van Taekwondo". Die naam blijft ultiem.
In 1966 is "Internationale Taekwondo Federatie" geboren. Zijn doel zou de pasgeborene discipline in de rest van de wereld verspreidde zich. Zijn stichter is de Koreaanse algemene Choi. In 1971 wordt Taekwondo nationale sport van Zuid-korea voor presidentieel decreet van de president Park Chung Hee. In 1973 is "de Wereldtaekwondo Federatie" geboren, zat door Dr. Vn Yong Kim voor. Het was opgericht in oppositie naar de ITF. De ITF, na een serie van aanhoudende veranderingen zal de steun van het Noord-korea hebben. Ondertussen de WTF van Dokter Kim bereikt de Olympische Spelen: Seoul 1988, Barcelona 1992. Zo is het een officiële Olympische sport en geen krijgshaftiger kunst. De scholen, die trouw naar tangsudo waren moest kiezen de strategie van de emigratie, door het installeren van hen buiten Korea, in Amerika, Europa, Zuidelijk Afrika enz. om rechtstreekse en onveranderde het bericht van de oude, wijze mannen van Oosten te handhaven.
 
 
[[Kategory:Sport]]