Percy Bysshe Shelley: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
No edit summary
No edit summary
Rigel 6:
 
== Biografy ==
HijShelley waskaam afkomstigút uitin een rijkebegoedige [[aristocratiearistokrasy|aristocratischearistokratyske]] familiefamylje, ältestehy Sohnwie desde reichenâldste soan fan [[Baronet]]s Sir [[Timothy Shelley]]. InYn zijnsyn eersteearste jaarjier aanoan de [[Universiteit fan Oxford]] inyn 1811 schreefskreau hijer eenin [[pamflet]] waarin hij betoogde dat er geen afdoende bewijs bestond voor het bestaan van [[God (monotheïsme)|God]] (''The Necessity of Atheism''). HijMei werdtroch hieropsyn vanrebelske dehâlding universiteitfoar gestuurd.de undkolleezjelieding wegenoer, seinerwaard rebellischener Haltungdoe gegenüberfan derde universiteit Collegeleitungôfstjoerd. De zaaksaak veroorzaakteferoarsake eenin breuk metmei zijnsyn vaderheit, diedy't nietit konnet instemmeniens metwêze koe mei de radicaleradikale inzichtenopfettings vanfan zijnsyn zoonsoan.
 
InYn hetzelfdeitselde jaarjier ging hijnaam er vandoor,de wyk naarnei [[SchotlandSkotlân]], metmei de 16-jarigejierrige Harriet Westbrook, de dochter vanfan eenin caféhouderkafeehâlder. HijHy kreegkrige eenin dochter bijby haarhar. EenmaalGoed getrouwden verhuisdewol hijtroud naarferúze heter nei it [[Lake District]] om daardêr te schrijvenskriuwen, maarmar hijrillegau vertrokferfarde aler snel naarnei [[Ierlân]] omen zichwie daarer bezigdwaande temei houdenit metskriuwen politiekefan politike pamfletten, ûnder oaren foar de lykberjochtiging fan Ierske katoliken en tsjin de Uny mei Ingelân.
 
Hij liet zijn vrouw, die opnieuw zwanger was, in 1814 in de steek, en ging samen met de briljante dochter van [[Mary Wollstonecraft]], die ook [[Mary Shelley|Mary]] heette, en haar stiefzus [[Claire Clairmont]], via [[Frankrijk]] naar [[ZwitserlandSwitserlân]], met de bedoeling er een commune van vrijefrije liefdeleafde te startenbegjinnen. Nadat zijn eerste vrouw, die weer zwanger was van een onbekende man, zelfmoord had gepleegd door zich te verdrinken, trouwde hij met Mary. Deze handelswijze leidde tot veel protest in EngelandIngelân. Shelley verliet het land in 1818 en keerde er nooit meer terug. Er verfolgte in seinen Schriften weiter radikale politische Positionen, unter anderem für die Gleichberechtigung irischer Katholiken und gegen die Union mit England.
 
Ondanks zijn zelfzuchtige affaires was Shelley een vriendelijk en vrijgevig man. Hij deelde zijn geld met vrienden die in nood verkeerden. Na een periode van rusteloos rondreizen vestigden de Shelleys zich in [[Pisa (stêd)|Pisa]]. Hier vond hij enige rust, maar niet langdurig. Terwijl hij met een vriend aan het varen was, sloeg als gevolg van een plotselinge windvlaag hun boot om en zij verdronken. Na enkele dagen spoelden de lichamen aan op het strand. Shelleys as werd bijgezet op het ''Cimitero Acattolico'' in Rome. In Engeland werd opgelucht gereageerd: 'Shelley de [[ateïst]] is dood. Nu weet hij of er een God bestaat of niet.'