Minimumlean: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
Swarte Kees (oerlis | bydragen)
fan nl:
(Gjin ferskil)

De ferzje fan 27 nov 2010 om 14.50

It minimumlean is it leechste bedrach dat in wurkjouwer wetlik ferplichte is oan in wurknimmer as lean te betalen. In minimumlean kan zijn uitgedrukt als uurloon, of loon per maand of per week. Het minimumloon is altijd uitgedrukt als brutoloon, zonder inhouding van belastingen en sociale zekerheidsbijdragen.

Oan dizze side wurdt noch wurke!

Fier hjir asjebleaft gjin bewurkings út
oant de skriuwer mei de side klear is.


Binnen de Europeeske Uny, wêrûnder Nederlân en Belgje, hawwe 20 van de 27 lidstaten een minimumloon. Andere landen waaronder Noorwegen, Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, Zwitserland, Finland, Zweden, Italië en Cyprus, hebben geen wettelijk minimumloon, maar laten dit over aan onderhandelingen tussen werkgevers- en werknemersorganisaties.

Over de economische effecten van het minimumloon bestaat geen consensus onder economen.

Nederlân

De Nederlânske wet bepaalt hoe heech dit minimumlean is, en van 15 tot 23 jaar is dit mede afhankelijk van de leeftijd van de werknemer en het aantal uren dat een volledige werkweek bedraagt conform de CAO. Onder de 15 jaar geldt geen wettelijk minimumloon.

It minimumlean is in Nederland ingevoerd op 27 november 1968. Het werd toen vastgesteld op 100 gulden in de week. [1]

It minimumlean wurdt twa kearjiers (yn jannewaris en july) oanpast oan de gemiddelde ontwikkeling van de CAO-lonen. Het bedraagt per 1 januari 2010 € 1.407,60 euro bruto per maand voor een werknemer van 23 jaar of ouder bij een volledige werkweek.

Boarnen, noaten en referinsjes

Boarnen, noaten en/as referinsjes:

Informatie over minimumloon in Nederland:


  1. Publicatie van de SER aangaande het minimumloon voor 25 jarigen.