De Kolk (buorskip): ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
L plaatsjes
fan nl:
Rigel 1:
'''De Kolk''' is in [[buorskip]] yn de gemeente [[Kollumerlân]]. De Kolk leit op it plak dêr't de [[Borchwei]] oer de [[Nijlandsryd]] giet. It leit súdeastlik fan [[Munnekesyl]] en noardeastlik fan [[Warfstermûne]].
 
Het ligt aan de Olde Borchweg tussen [[Warfstermolen]] en [[Munnekezijl]], ten zuidwesten van het buurtschap [[Krabburen]]. Ten noorden van De Kolk ligt de polder [[Nieuwkruisland]]. Het buurtschap komt voor op kaarten vanaf de jaren 1960.<ref>De topografische kaart van 1961 wisselt Krabburen en De Kolk per abuis om.</ref>
 
Door het buurtschap stroomt een afwateringsloot, die naar het noorden toe [[Nieuwlandsried]] en naar het zuiden toe [[Oudlandsried]] wordt genoemd. Het buurtschap bestaat uit een rij huizen aan zuidzijde van de weg over de oude zeedijk van de [[Lauwerszee]]. De naam van het buurtschap verwijst naar de [[kolk (water)|kolk]] die hier ontstond in de Oudlandsried tijdens een dijkdoorbraak. Ten noorden van het buurtschap staat naast een wit huis in Nieuwkruisland het stenen gebouwtje van een (elektrisch) gemaal dat in 1937 werd geplaatst ter vervanging van de poldermolen De Oostermolen (naar Ooster Nieuwkruisland en ter onderscheiding van [[De Westermolen (Kollumerpomp)|De Westermolen]] bij [[Kollumerpomp]]) die hier stond tussen 1845 en 1937.
 
<gallery>
Ofbyld:De Kolk - huizen.jpg|
Line 5 ⟶ 10:
</gallery>
 
{{oersette}}
{{stobbe-geografy-Toponimen yn Fryslân}}
* <references/>
 
{{DEFAULTSORT:Kolk, De}}