Ferskil tusken ferzjes fan "Qin Shi Huang"

oers
L (Qin Shi Huang werneamd ta Kwin Shi Huang: Gjin Q foarop)
(oers)
Hjirop folge in tiid fan gaos en opstân. Yn [[206 f.Kr.]] waard de Qin-dynastyômsmiten troch rebellen ûnder lieding fan [[Liu Bang]], de earste keizer fan de [[Han-dynasty]].
[[Ofbyld:Great Wall unrestored-1.jpg|right|200px|thumb|''Sineeske muorre'']]
{{wurk}}
== De Sineeske muorre ==
Kwin Shi Huang woe Sina beskermje tsjin ynfallen fan [[nomaden|nomadyske]] folken. Yn it noarden wienen al inkele muorren dy't troch oare steaten boud wiene, en Kwin Shi Huangdy besluet dat dizze allegear mei elkoatelkoar ferbûn en uitgebreidútwreide moestenwurde wordenmoasten zodatsadat erder eenin doorlopendetrochrinnende muurmuorre ontstondûntstie vanfan de Gele[[Giele ZeeSee]] naarnei Sintraal-Aazje. MetMei alle draaien en bochten meegerekendmeirekkene strekthat de [[ChineseSineeske MuurMuorre|GroteGrutte MuurMuorre]] zich uit over eenin afstandlingte vanfan 6400 kilometer. De hoogtehichte is ongeveerûngefear negennjoggen meter. De bouwbou namnaam ongeveerûngefear tientsien jaarjier inyn beslagbeslach, vanfan 214 totoant 204 voorfoar ChristusKristus. De muurmuorre werdwaard gebouwdboud vanfan aardeierde en steenstien. Op regelmatigefêste afstandenôfstannen warenwienen uitkijktorensútsjochtuorren gebouwdboud diedy't ongeveersa'n 12 meter hoogheech warenwiene. DezeDizzen wienen diendenbedoeld om de muurmuorren te bewakenbeweitsjen en ookek om signalensinjalen, overdagoerdei metmei rookreek, 's nachts metmei vuurfjoer, overoer te brengenbringen naarnei de hoofdstadhaadstâd [[XianyangKsianjang]]. De GroteGrutte MuurMuorrre werdwaard gebouwdboud doortroch soldaten, veroordeeldenferoardielden, krijgsgevangenenkriichsfinzenen en slaven. Omdat de muur gebouwd werd in een afgelegen deel van het rijk, moest er een speciaal netwerk van wegen aangelegd worden voor het vervoer van de arbeiders, voedselvoorraden en werktuigen.
{{wurk}}
 
== HetIt TerracottalegerTerrakottaleger ==
Toen Qin Shi Huangdi aan de macht kwam begon hij vrijwel onmiddellijk met de bouw van zijn laatste rustplaats.
[[Ofbyld:Xian guerreros terracota general.JPG|300px|thumb|''HetIt opgegravenopgroeven terracottalegerterrakottaleger, hetit grafgrêf zelfsels vanfan QinKwin Shi HuangdiHuangdy werdwaard nognoch nietnet geëxploreerdeksploitearre.'']]
InYn hetit jaarjier 1974 vondenfûnen boeren, die een put groeven, een [[terracotta]]soldaat. Bij verdere opgravingen kwamen duizenden soldaten en paarden tevoorschijn, een heel leger dat blijkbaar bedoeld was om de keizer te vergezellen in zijn onsterfelijkheid. Dit was de grootste archeologische vondst van de 20e eeuw in ChinaSina.
 
Heden zijn er bijna 8000 figuren opgegraven in 3 ondergrondse hallen. Voetvolk, kruisboogschieters, ruiters met wagens en paarden; allen stonden ze opgesteld als voor een veldslag. Ze zijn tussen de 1,60 m en 1,80 m groot. Ze hebben allen verschillende kenmerken. Sommige staan, andere zitten geknield met gespannen pijl en boog, alsof ze zich weerden tegen de aanslag. Sommige dragen een harnas en andere zijn gekleed in een uniform. De wapens die ze dragen zijn echt en de hoofdtuigen van de paarden zijn gemaakt van brons.
56.981

bewurkings