Ulaanbaatar: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
L r2.7.1) (Bot - derby: nl:Ulaanbaatar
No edit summary
Rigel 1:
{{stobbe|geografywurk}}
{{Universele ynfoboks stêd
| namme = Ulaanbaatar
Rigel 25:
}}
'''Ulaanbaatar''' ([[Mongoalsk]]: ''Улаанбаатар''), ek bekend ûnder de Russyske namme '''Oelan-Bator''' ([[Russysk]]: ''Улан-Батор''), is de haadstêd fan [[Mongoalje]].
 
== Geografy ==
[[Ofbyld:Map mn ulaanbaatar.png|thumb|250px|left|Lizzing yn Mongoalje]]
=== Lizzing ===
De stêd leit op in hichte fan 1350 meter boppe de [[seespegel]] yn de delling fan de [[Tuul]], in sydrivier fan de [[Selenga]].
 
=== Klimaat ===
[[Ofbyld:ClimateUlaanbaatarMongolia.PNG|thumb|250px|Trochsneed temperatuer en delslach yn Ulaanbaatar]]
Ulaanbaatar is de koudste hoofdstad ter wereld met een gemiddelde jaarlijkse temperatuur van -1.3 °C. In de winter kunnen de temperaturen dalen tot -40 °C terwijl in de zomer +35 °C mogelijk is. In het [[steppeklimaat]] valt weinig neerslag, waarvan het grootste deel in de zomer.
 
== Skiednis ==
In 1639 werd Ulaanbaatar gesticht onder de naam Örgöö (Urga), as a movable (nomadic) Buddhist monastic centre, 400 kilometer van de huidige stad. Na meer dan 25 keer verplaatst te zijn geweest is de stad sinds 1778 te vinden op de huidige plek. De stad is ontstaan uit een rige [[joert]]-nederzettingen en er werd pas in de jaren twintig van de [[20e ieu]] voor het eerst in steen gebouwd, toen de earste huizen langs de Loane fan de Frede verschenen. Dit gebeurde op het moment dat Mongoalje onder invloed van de Sovjets was en dat is te zien aan de arsjitektuer: deze is functionalistisch van aard, met veel beton en flatgebouwen. Sintraal yn Ulaanbaatar ligt het Sükhbaatarplein, mei rûnom de belangrijkste culturele en maatschappelijke gebouwen bevinden. Sinds de onafhankelijkheid zijn veel [[Korea]]nen in Ulaanbaatar komen wonen.
 
== Transport ==
Ulaanbaatar is het belangrijkste knooppunt op it [[trans-Mongoalyske spoar]], die de [[trans-Siberyske spoarlijn]] verbindt met het Chinese spoorwegnet. Er zijn directe verbindingen naar onder andere [[Moskou]] en [[Peking]].
 
''Chinggis Khaan International Airport'' is de belangrijkste luchthaven van Mongolië.
 
Binnen de stad rijden verschillende trolleybussen en gewoane bussen, meestal fan Sovjet, Japanse of Koreaanse makelij. Daarnaast zijn er ook minibussen en taxi's.
 
== Kultuer ==
=== Festival ===
Het [[Naadam]]-festival trekt jaarlijks vele bezoekers vanuit heel Mongolië en toeristen van over de hele wereld. Het wordt gehouden van [[11 july|11]] tot en met [[13 july]]. Tijdens het festival worden verschillende traditionele Mongoolse sporten beoefend, waaronder [[Mongoalsk wrakseljen]], [[boogschieten]] en [[Hynstesport|paardenraces]]. Het is de belangrijkste vakantie van het jaar in Mongoalje.
 
=== Bouwurken ===
* Natuurhistorisch Museum. Met in Mongolië gevonden [[dinosauriër]][[fossilen]].
* Sükhbaatarplein, met een standbeeld van [[Soeche Bator Damdin|Damdin Soeche Bator]] op it hynder. Aan de noordzijde ligt het Mongoalsk Parlemint, met een groot standbeeld van [[Genghis Khan]].
* Mausoleum van [[Soeche Bator]]
* [[Gandantegchinlen Khiid Kleaster]], met een 26,5 meter hoog standbeeld van [[Avalokitesvara|Migjid Janraisig]].
* Winterpaleis fan [[Bogda Khan|Bogd Khan]]
* [[Ulaanbaatar Opera]]
* Het [[Zaisan Monumint]] voor de gedode Russische soldaten in de [[Twadde Wrâldkriich]] in het zuiden van de stad.
* Centraal Stadion. De plaats waar het Naadam-festival wordt gehouden.
 
=== Underwiis ===
De [[Nasjonale Universiteit fan Mongoalje]] is festige yn Ulaanbaatar en hat sa'n 12.000 studinten. De universiteit waard stifte op 5 oktober 1942 en is de âldste fan it lân.
 
=== Natuer ===
It [[Gorkhi-Terelj Nasjonaal Park]] leit op 70 kilometer fan Ulaanbaatar.