Ferskil tusken ferzjes fan "Harsens"

41 bytes lytser ,  9 jier lyn
L (plaatsje)
{{wurk}}
=== Histology ===
De sellen dy't aksjepotinsjalen generearje en ynformaasje trochstjoere nei oare sellen binne de neuroanen. In elk hersengebied bevinden zich neuronen die input ontvangen ([[afferent]]e neuronen), die een output produceren ([[efferent]]e neuronen) en [[interneuron]]en. Afferente neuronen ontvangen projecties van andere hersengebieden. Efferente neuronen projecteren naarnei andereoare gebiedengebieten. Interneuronen hebben geen connecties buiten het hersengebied waarin ze liggen, maar zorgen voor lokale verwerking.
 
Neist neuronenneuroanen bevattenbefetsje de hersenenharsens gliacellengliasellen, ongeveer± 10 tot- 50 per neuron. GliacellenGliasellen (vanfan hetit GriekseGrykske ''glia'' wat staat voor lijm=lym) hebbenhawwe eenin ondersteunendeûndersteunende rol inyn de hersenenharsens, waaronderwêrûnder hetit producerenprodusearjen vanfan hetit isolerendeisolearjende myeline, hetit verschaffenferskaffen vanfan structuurstruktuer aanoan hetit neuronale netwerknetwurk en hetit verwerkenferwurkjen vanfan afvalôffal. De meestemeaste soortensoarten gliacellengliasellen dieyn zichit insintrale hetsenuwstelsel centrale zenuwstelsel bevinden bevinden zich insitteyn hetit [[perifeerperifear zenuwstelselsenuwstelsel]]. EenIn uitzonderingútsûndering zijnbinne de [[oligodendrocytoligodendrosyt|oligodendrositen]]en diedy't inyn hetit centralesintrale zenuwstelsel axonen isoleren. In het perifeer zenuwstelsel zijn hiervoor de [[Schwanncel]]len verantwoordelijk.
 
By zoogdieren worden de hersenen omgeven door bindweefselvliezen, de [[hersenvliezen]]. Dit is een systeem van membranen dat de hersenen scheidt van de schedel. De vliezen zijn van buiten naar binnen opgebouwd uit het [[harde hersenvlies]], het [[spinnenwebvlies]] en het [[zachte hersenvlies]]. Het spinnenwebvlies is verbonden met het harde hersenvlies en deze tezamen worden soms als één laag gezien. Onder het spinnenwebvlies bevindt zich een ruimte waarin zich het [[hersenvocht]] (ook cerebrospinalis, cerbrospinale vloeistof of liquor) bevindt. Hierin "drijven" de hersenen. Het hersenvocht circuleert tussen de lagen van de hersenvliezen en door holtes in de hersenen die we [[ventrikelstelsel|ventrikels]] noemen. Chemisch is het belangrijk voor het metabolisme en mechanisch is het belangrijk als schokdemper. Bloedvaten komen het zenuwstelsel binnen via de ruimte boven het zachte hersenvlies. De [[bloed-hersenbarrière]], een functionele scheiding tussen bloedvaten en hersenweefsel, beschermt de hersenen deels tegen [[toxine (gif)|toxines]] die mogelijk met het bloed mee binnenkomen.
56.977

bewurkings