Oseanografy: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
L r2.7.1) (Bot - derby: nl:Oceanografie
Swarte Kees (oerlis | bydragen)
wurkleas
Rigel 1:
'''Oseanografy''' of '''seekunde''' is de [[Ierdwittenskippen|ierdwittenskip]] dy't de [[hydrosfear]] bestudearret lykas de [[meteorology]] de [[Ierdatmosfear|atmosfear]]. Hjirby wurdt in soad omtinken jûn oan [[seestream]]en en de wikselwurking tusken de oseanen en it [[klimaat]]. WaarDêr't oceanografieoseanografy meermear beschrijvendbeskriuwend zouwêze moetenmoatte zijnsoe en oceanologieoseanology meermear verklarendferklearjend, wordenwurden dezedizze begrippenbegripen inyn NederlandNederlân doortroch elkaarelkoar gebruiktbrûkt, waarbijwêrby't de eersteearste term bekender is inyn de wetenschapwittenskip en de tweedetwadde meermear inyn technischetechnyske kringenfermiddens.
{{wurk}}
'''Oseanografy''' of '''seekunde''' is de [[Ierdwittenskippen|ierdwittenskip]] dy't de [[hydrosfear]] bestudearret lykas de [[meteorology]] de [[Ierdatmosfear|atmosfear]]. Hjirby wurdt in soad omtinken jûn oan [[seestream]]en en de wikselwurking tusken de oseanen en it [[klimaat]]. Waar oceanografie meer beschrijvend zou moeten zijn en oceanologie meer verklarend, worden deze begrippen in Nederland door elkaar gebruikt, waarbij de eerste term bekender is in de wetenschap en de tweede meer in technische kringen.
 
Dejinge dy't him hjirmei dwaande hâldt wurdt ''oseanograaf'' neamd.
Degene die zich hiermee bezighoudt wordt ''oceanograaf'' genoemd.
 
Oseanografy is onderverdeeldûnderferdield inyn de [[marine biology]] (it libben yndeyn de oseanen), en de [[marine gemy]] en [[geogemy]] (de stúdzje fan de kringloopomrin vanfan [[koolstofkoalstof]] en andereoare chemischegemyske componentenkomponinten inyn hetit [[zeewaterseewetter]]) en de [[fysischefysyske oceanografieoseanografy]].
 
De fysyske oseanografy bestudearret allinnich de [[natuurkundenatuerkunde|natuurkundigenatuerkundige]] eigenschappeneigenskippen vanfan de oseanen, zoalslykas zeestromenseestreamen, de rol vanfan de oceanenoseanen voorfoar hetit klimaat en [[klimaatveranderingklimaatferoaring]], de interactieynteraksje metmei de [[aardatmosfeerierdatmosfear|atmosfeeratmosfear]], [[zeespiegelstijgingseespegelstiging]], [[El Niño]], [[getijde (waterbeweging)|getijtij]]denen, [[oppervlaktegolfoerflakteweach (vloeistofdynamicafloeistofdynamika)|golvenweagen]] en golfvoorspellingenweachfoarsizzings en stormvloedenstoarmfloeden.
 
== Sjoch ek ==