Rekkenmasine: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
Swarte Kees (oerlis | bydragen)
fan nl:
(Gjin ferskil)

De ferzje fan 5 mai 2011 om 11.11

In rekenmachine, zakrekenmachine (ook wel rekentoestel in Vlaanderen of zakjapanner) is een apparaat waarop wiskundige berekeningen kunnen worden uitgevoerd. Een rekenmachine is geen algemeen programmeerbare computer, hoewel er in sommige modellen wel eenvoudige functies kunnen worden geprogrammeerd. De eerste rekenmachines waren mechanisch, maar de huidige rekenmachines zijn elektronisch en werken doorgaans op batterijen. Ze kunnen ook uitgerust zijn met fotovoltaïsche cellen.

Oan dizze side wurdt noch wurke!

Fier hjir asjebleaft gjin bewurkings út
oant de skriuwer mei de side klear is.


In rekkenmasine
In wittenskiplike rekkenmasine

Zakrekenmachine

Met een rekenmachine wordt over het algemeen een zakrekenmachine bedoeld. De andere rekenmachines zijn niet meer in gebruik.

Op elke rekenmachine kunnen minstens de volgende berekeningen worden uitgevoerd: optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. Uitgebreidere versies bieden ook worteltrekken, procentberekeningen en allerlei wetenschappelijke en statistische functies zoals machtsverheffen, sinus en cosinus, tangens, gemiddelde, standaarddeviatie, inverse, faculteit, correlatie en regressie.

Rekenmachines worden gebruikt door mensen in financiële beroepen en ingenieurs om berekeningen uit te voeren die te simpel zijn om een echt computerprogramma nodig te maken. Ook worden ze gebruikt door leerlingen op middelbare scholen.

Een rekenmachine bestaat gewoonlijk uit een toetsenbord, bestaande uit een numeriek gedeelte en bij geavanceerdere modellen een alfanumeriek gedeelte en toetsen waaronder menu's en functies zitten verscholen, en een display om de invoer en resultaten te kunnen zien.


141px|right|thumb|Een oudere rekenmachine: TI-51-III (1978)

 
Facit NTK (1954)
 
Triumphator CRN1 (1958)
 
Walther WSR160 (1960)
 
Olivetti Divisumma 24 (1964)


Externe links

Berjocht:Referenties

Categorie:Geschiedenis van de computer Categorie:Kantoorartikel