Kerstenjen: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
Xqbot (oerlis | bydragen)
L Bot - derby: nl:Kerstening; tekstwiziging
No edit summary
Rigel 6:
Yn de [[Lage Landen (staatkunde)|Lage Landen]] (zij het ten zuiden van de [[Rijn]]) zouden de [[Franken (volk)|Franken]] zich rond 500 massaal gekerstend hebben, naar het voorbeeld van de Frankische vorst Chlodovech ([[Clovis I|Clovis]]). Het deel boven [[de grote rivieren]] is vanaf het midden van de 8e eeuw gekerstend. Daarbij boden vooral de [[Saksen (volk)|Saksen]] onder leiding van [[Widukind]] enkele decennia weerstand aan de Frankische machthebbers [[Karel Martel]] en [[Karel de Grote]]. Naast dwang door de heerser in bepaald gebied en overtuiging door rondtrekkende monniken, was er echter ook een meer pragmatische aanpak waarbij bepaalde gewoonten of heilige plaatsen verchristelijkt werden. Op sommige heilige plaatsen werden kapellen gebouwd. Bepaalde "heidense" feestdagen werden gekoppeld aan christelijke feestdagen. "Heidense" gewoonten werden overgenomen in de kerk (iets dat tijdens de [[reformatie]] totaal werd uitgebannen uit de kerk).
 
Karel de GroteGrutte ote wilde dat alle Saksen Christen werden, en voelde zich daarom genoodzaakt oorlogen te voeren. Een verklaring voor het gedrag van Karel zou kunnen zijn dat hij het niet kon verdragen dat zijn onderdanen niet hetzelfde geloof hadden, terwijl hij zijn macht als door [[God (monotheïsme)|God]] gegeven beschouwde. De opvatting van godsdienstig geloof als een persoonlijke keuze leefde niet zo in die tijd.
Hij liet iedereen vermoorden die weigerde gedoopt te worden, vlees at in de vastentijd, een dode verbrandde of een heks verbrandde.
 
Yn it noarden fan Jeropa gie de kerstening in stik stadiger. Ut de skriftlike boarnen docht bliken dat fan alle [[Skandinaavje|Skandinavyske]] folken de [[Sweden]] it slimst te kerstenjen wienen: hja waarden pas om it jier 1000 hinne, in heale ieu letter as oaren ta it kristlike leauwen oerhelle. [[
In Noord-Europa dringt de kerstening langzaam door vanaf de [[8e eeuw]].
 
Uit overleveringen blijkt dat van alle [[Scandinavië|Scandinavische]] volkeren de [[Zweden]] het moeilijkst te kerstenen waren: zij werden pas een halve eeuw later gekerstend dan de [[Denemarken|Denen]], die in [[948]] gekerstend werden.<br />
[[IJsland]] ging officieel in het jaar [[1000]] over tot het christendom, maar de heidense verteltraditie bleef nog lang in stand. Dichters (skalden) droegen generatie op generatie de oude gedichten over goden en helden over.
Twee eeuwen later werden belangrijke gedichten en verhalen uit deze traditie op schrift gesteld: dit waren de [[Poëtische Edda]]en de [[Proza-Edda]].