Achmea: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
Wikix (oerlis | bydragen)
kat
fan nl (moat noch oerset wurde)
Rigel 1:
{{wurk}}
'''Achmea Holding NV''' is ien fan de grutste [[finansjele tsjinstferliener]]s fan Nederlân. It bedriuw is op 1 jannewaris 1995 ûntstien nei de fúzje fan Zilveren Kruis mei Avéro Centraal Beheer Groep (AVCB).
 
Line 4 ⟶ 5:
 
By [[stasjon Leien Sintraal]] is in regiokantoar yn oanbou.
 
== Skiednis ==
Met een inktpot, een kroontjespen, een assurantieboek, een kasboek en een omslagregister begon [[Ulbe Piers Draisma]] in [[1811]] de administratie van de onderlinge waarborgmaatschappij Achlum. 39 Friese boeren en plattelandsnotabelen verzekerden daarmee onderling hun bezit tegen brand. [[Achlum]] was de oudste van de vele coöperatieve verzekeringsmaatschappijen die in de jaren '80 van de 20e eeuw opgingen in Otos Verzekeringen. Otos fuseerde daarna met OBF, een pensioenverzekeraar. Zo ontstond de naam Avéro Verzekeringen. Daarna werd de fusie met FBTO een feit en ontstond er een sterke marktpartij aan de Lange Marktstraat in Leeuwarden. Hierdoor werd de interesse gewekt door Centraal Beheer en wederom ontstond er een fusie, namelijk de AVCB Groep.
 
De oudste voorloper van [[Centraal Beheer]], de ''Centrale Werkgevers Risico-Bank'', ontstond in [[1902]]. Het was een initiatief van 63 ondernemers om onderling het risico van bedrijfsongevallen te verzekeren. In [[1909]] vormde een groep onderlinge risicoverenigingen samen de Coöperatieve Vereniging Centraal Beheer. Na [[1930]] werd Centraal Beheer ook de belangrijkste uitvoerder van de [[Ziektewet]].
 
Na de Tweede Wereldoorlog is voor de uitvoering van de sociale verzekeringswetten het [[Gemeenschappelijk Administratiekantoor]] (GAK) opgericht. Eerst als tweelingorganisatie met Centraal Beheer, vanaf 1992 volledig daarvan gescheiden. Centraal Beheer richtte zich sindsdien op de commerciële verzekeringen. In januari 1992 fuseerden Avéro Verzekeringen en Centraal Beheer tot AVCB. De fusie tussen AVCB en [[Zilveren Kruis]] Verzekeringen kwam officieel tot stand op 1 januari 1995. De ziektekostenverzekeraar [[Zilveren Kruis]] werd in 1949 opgericht als zogenaamde 'bovenbouwer', een particuliere non-profit ziektekostenverzekeraar gelieerd aan één of meerdere ziekenfondsen - in dit geval het Algemeen [[Ziekenfonds_(Nederland)| Ziekenfonds]] [[Woerden]] en omstreken. Zilveren Kruis fuseerde in 1985 met de op dat moment grootste ziektekostenverzekeraar van Nederland, VGCN. In 1994 ging het concern een intensief samenwerkingsverband aan met de ziekenfondsen Stichting Ziekenfonds Rotterdam en Ziekenfonds Spaarneland.
 
Bij de fusie met Zilveren Kruis werd de naam Achmea gekozen voor de groep. Kort tevoren was ook [[Staalbankiers]] overgenomen. In 1997 fuseerde Achmea met PVF Nederland (pensioenbeheer en vermogensbeheer), dat voortgekomen is uit het GAK. In 2000 werden de private activiteiten van de GAK Groep overgedragen aan Achmea. Sinds november 2000 is Achmea Holding N.V. een onderdeel van Eureko BV. Bij de vorming van Eureko B.V. is de coöperatie Achmea omgezet in een vereniging.
 
De activiteiten van Achmea werden ondergebracht binnen acht Achmea Business Units en een aantal kleinere bedrijfsonderdelen. Elke Achmea Business Unit richt zich met een specifiek cluster van producten op de eigen klanten, via een specifiek distributiekanaal en onder een of meer eigen merken.
 
In 2005 fuseerde Achmea met Rabobank-dochter [[Interpolis]], waardoor [[Rabobank]] haar belang in Eureko heeft uitgebreid tot ruim 37%. De activiteiten worden opnieuw geherstructureerd, door vorming van zes divisies. De divisies richten zich op een specifiek distributiekanaal: bancair, direct en intermediair of op een specifiek productcluster: pensioen, sociale zekerheid en zorg.
 
In 2007 is Achmea gefuseerd met Agis zorgverzekeringen. Hierdoor is Achmea de grootste zorgverzekeraar van Nederland (4,7 miljoen verzekerden).
 
By Achmea wurkje ûngefear 22.000 minske.
 
== Merken ==