Lykstermar: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
MeinRei (oerlis | bydragen)
yw
No edit summary
Rigel 1:
[[Ofbyld:Leekstermeer.JPG|thumb|''In beferzen Lykstermar, besjoen fanôf [[Matsleat]].]]
{{oersette}}
De '''Lykstermar''' is de grutste [[mar]] fan [[Drinte]]. It is in ûnderdielpart fan it [[Drintsk-Grinslanner marregbiet]] en is op in natuerlike wize ûntstien. It mar omfiemet 335 hektare en is 1-1,50 meter djip.
 
De Lykstermar leit yn de gemeente [[Noardenfjild]] en makket diel út fan it gruttere [[Lykstermargebiet]]. Foar de (Grinslanner) [[gemeentlike weryndieling]] rûn de provinsjegrins troch de mar, daarnadêrnei is dezede grins op de noardlike ouwer komd te lizzen. De mar is neamd nei [[De Like]].
 
De mar wurdt ek wol de ''Sultermar'' of ''[[Sulte (Roan)|Sulte]]'' neamd, nei de streek tussentusken [[Nietap]] en [[Roden (Nederland)|RodenRoan]]. HetIt noordoostelijkenoardeastlik gedeeltepart wordtwurdt ookek welwol ''Rietboor'' genoemdneamd.
 
Yn de mar rinne út: hetIt [[Leekster Hoofddiep]], de ''Leutingerwolderpolder'', de [[Rodervaart]] en de [[Roderwolder Matsloot]] komme yn it mar út. Het water verlaat het meer via het [[Lettelberterdiep]] aan de noordzijde en de [[Munnikesloot]] (of ''Munnikevaart'') en de [[Gave (Groningen)|Gave]] aan de noordoostzijde. Het Lettelberterdiep en de Gave monden beide uit in het [[Hoendiep]].
Het meer is in de prehistorie op natuurlijke wijze ontstaan. Het is inmiddels 335 [[hectare]] groot en is tussen de 1 en 1,5 meter diep.
 
Yn de mar rinne út: het [[Leekster Hoofddiep]], de ''Leutingerwolderpolder'', de [[Rodervaart]] en de [[Roderwolder Matsloot]]. Het water verlaat het meer via het [[Lettelberterdiep]] aan de noordzijde en de [[Munnikesloot]] (of ''Munnikevaart'') en de [[Gave (Groningen)|Gave]] aan de noordoostzijde. Het Lettelberterdiep en de Gave monden beide uit in het [[Hoendiep]].
 
== In sâlt mar? ==