Seelân: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
fiel jo frij en help mei
L stikje oerset
Rigel 25:
 
== Skiednis ==
ZeelandSeelân werdwaard al voorfoar de tijdtiid vanfan de [[Romeinen]] bewoondbewenne. UitUt diedy tijdtiid stammenstamme ookek de beeldenbylden vanfan û.o.a. de Godingodinne [[Nehalennia]], diedy't doortroch vissersfiskers in deút [[Easterskelde]] zijnopfiske gevondenbinne.
 
SindsSûnt de [[midsieuwn]] is de strijdstriid tegentsjin hetit waterwetter eenen roderede draadtried doortroch de geschiedenisskiednis fan Seelân. AanwinningOanwinning en verliesferlies vanfan landlân wisseldenwiskelen elkaarelkoar afôf. VrijwelBenei de heleheule provincieprovinsje (útsein de dunestreek) ligtleit op of onderûnder [[seenivo]]. HetIt landschaplânskip is eenin lappendekenlapetekken vanfan polder(tje)spolders en dijkendiken. De geografy vanfan ZeelandSeelân is inyn de looprin vanfan de tijdtiid grondigbot gewijzigdferoare. De veleprotte kleinerelytsere eilandeneilannen zijnbinne langzamerhandstadichoan samengegroeidoan totelkoar fêstgroeid ta de groteregruttere (schierskier)eilandeneilannen diefan we nu kennenno. AndereGuon voormaligeeardere bewoondegebieten gebiedenstean staanno nuûnder onder waterwetter (û.o.a. hetit ''Verdronken Land van Saeftinghe'' en hetit ''Verdronken Land van Zuid-Beveland'').
 
TijdensYn de 16e en 17e eeuw heeft Zeeland, lykas Hollân, in grutte bloeiperioade meimakke. Een aantal Zeeuwse steden zoals: Middelburg, Vlissingen, Zierikzee en Veere, speelden toen -als internationale havenstad- een significante rol in de [[Lege Lannen]]. Middelburg was tot het einde van de 16e eeuw de grootste koopstad van de Noordelijke Nederlanden en t/m het derde kwart van de 17e eeuw, met 27.000 à 30.000 inwoners, de - op vier na - grootste stad (meer inwoners dan Den Haag en Utrecht) van het land. Na Amsterdam was Middelburg, tot het laatste kwart van de 17e eeuw, de grootste havenstad van de Republiek. In Middelburg was de [[Admiraliteit]] van Zeeland gevestigd. Als [[VOC]]-stêd had Middelburg (Kamer van Zeeland) half zoveel macht als Amsterdam; Middelburg was echter even belangrijk als de andere vier VOC-steden: Delft, Inkhuzen, Hoarn en Rotterdam bij elkaar.
 
In de [[18e ieu]] nam de welvaart in Zeeland af. In 1795 had Middelburg ongeveer evenveel inwoners als Haarlim en Grins en was met 20.146 zielen (na de reeds genoemde steden en Amsterdam, Rotterdam, De Haach, Utert en Leien) nog de achtste stad van Nederland. Zierikzee was in 1795 met 6086 inwoners de twadde stêd van Zeeland. De oare belangrijke Zeeuwse steden waren Flissingen, Goes en Veere met, in genoemd jaar, respektyflik: 5691, 3711 en 1860 inwoners.