Tsiende Peinje: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
Swarte Kees (oerlis | bydragen)
Swarte Kees (oerlis | bydragen)
oers
Rigel 6:
== Tsiende Peinje fan Alva==
De '''Tsiende Peinje''' wie in beruchte [[belesting (fiskaal)|belestingmaatregel]] ynfierd troch [[Fernando Álvarez de Toledo]], de hartoch fan Alva, yn [[1569]]. De belesting late ta grute lilkens yn de Nederlannen en kin as in belangryk elemint sjoen wurde foar de [[Nederlânske Opstân]], dy't letter de [[Tachtichjierrige Oarloch]] hjitte soe.
{{wurk}}
Nei syn oankomst yn de Nederlannen fierde Alva trije belestingen yn:
#De '''Hûnderste Peinje''': Een eenmalige belasting van 1% op alle bezittingen van roerende en onroerende aard;
#De '''Tweintichste Peinje''': In [[omsetbelesting]] van 5% op de verkoopprijs van [[onroerend goed|onroerende goed]]eren (huizen, landgoederen, enz.), geïnspireerd door een soortgelijke belasting die was ingevoerd door de [[Romeinse Rijk|Romeinse]] keizer [[Imperator Caesar Augustus|Augustus]];
#De '''Tsiende Peinje''': Een omzetbelasting van 10% op de verkoop van [[roerend goed|roerende goederen]] (eten en drinken, kleding enz.), identiek aan de in de Spaanse landen gebruikelijke ''Alcabala''-belasting.
 
Nei syn oankomst yn de Nederlannen fierde Alva trije belestingen yn:
Benammen tsjin de Tsiende Peinje fan Alva kaam in soad ferset. In de Nederlanden was het bovendien een verworvenheid dat de landsheer slechts een nieuwe belasting hief via een bede of verzoek. Alva negeerde de instellingen en gebood zijn hervorming voor de gehele Nederlanden. Bovendien dreigden de Nederlanden als handelsnatie door de Tsiende Peinje in zijn concurrentiepositie te worden aangetast. Hierdoor dreigde Alva de bevolking niet alleen zwaarder te belasten, mar ek yn syn competitiviteit te treffen.
#De '''Hûnderste Peinje''': EenIn eenmaligeienmalige belastingbelesting vanfan 1% op alle bezittingenbesittingen vanfan roerendereplik en onroerendeûnreplik aardguod;
#De '''Tweintichste Peinje''': In [[omsetbelesting]] vanfan 5% op de verkoopprijsferkeappriis vanfan [[onroerendûnreplik goed|onroerendeguod goed]]erenas (huizenhuzen, landgoederenlannen, enzensfh.), geïnspireerd doorynspirearre eentroch soortgelijkesoksoarte belastingbelesting diedy't wasynfierd ingevoerdwie doortroch de [[RomeinseRomeinske RijkRyk|Romeinse]] keizer [[Imperator Caesar Augustus|Augustus]];
#De '''Tsiende Peinje''': EenIn omzetbelastingomsetbelesting vanfan 10% op de verkoopferkeap vanfan [[roerendreplik goed|roerendeguod goederen]]as (eteniten en drinken, kledingklean, enzensfh.), identiekidentyk aanoan de inyn de Spaanse landenlannen gebruikelijkewenstige ''Alcabala''-belastingbelesting.
{{wurk}}
Benammen tsjin de Tsiende Peinje fan Alva kaam in soad ferset. InYn de Nederlanden was het bovendien een verworvenheid dat de landsheer slechts een nieuwenije belasting hief via een bede of verzoek. Alva negeerde de instellingen en gebood zijn hervorming voor de gehele Nederlanden. Bovendien dreigden de Nederlanden als handelsnatie door de Tsiende Peinje in zijn concurrentiepositie te worden aangetast. Hierdoor dreigde Alva de bevolking niet alleen zwaarder te belasten, mar ek yn syn competitiviteit te treffen.
 
InYn werkelijkheidwerkelikheid is de Tsiende Peinje fan Alva nea heft, mar ward yn twa jier ôfkocht foar in bedrach fan 2 miljoen gûne.