Doarn: ferskil tusken ferzjes

2 bytes lytser ,  10 jier lyn
sa dan
No edit summary
(sa dan)
{{Gesproken Wikipedia klein|Nl-Doorn (Utrecht)-article.ogg|22438076}}
'''Doorn''' is een dorp in de [[Nederland]]se provincie [[Utrecht (provincie)|Utrecht]], gemeente [[Utrechtse Heuvelrug (gemeente)|Utrechtse Heuvelrug]], op de gelijknamige [[Utrechtse Heuvelrug (stuwwal)|Heuvelrug]] in het zuidoosten van de provincie. De [[Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug|Utrechtse Heuvelrug]] is tegenwoordig een [[nationaal park]]. Het dorp telt 10.052 inwoners (2008).
{{oersettteoersette}}
== Skiednis en arsjitektuer ==
Yn in dokumint út de perioade [[885]]-[[896]] wordt de nederzetting "Thorhem" genoemd, woonplaats van dondergod [[Thor]] (Groenedijk, 2000). Vikingen gelegerd bij Dorestad, het huidige Wijk bij Duurstede, noemden de plaats zo omdat de dondergod er vereerd zou worden. Inderdaad wijzen archeologische opgravingen in een heideveldje op het noordelijk van Doorn gelegen landgoed Hoog Moersbergen op resten van een heidense offerplak.
De delsetting Thorhem hearde destijds bij de hof Villa Thorhem (Kolman, 1996). Rond [[1200]] wie deze hof in het bezit van de Utrechtse domproost (voorzitter van een bepaalde raad binnen de kerk). Hy of een van zijn opvolgers liet er de (Sint-)Maartenskerk bouwenbouwe (tegenwoordig in handen van de [[Protestantse Kerk in Nederland]]) en yn de 14e ieu [[HÛs Doorn]]. [[Kastiel Moersbergen]], dat yn [[1435]] voor het eerst wordt genoemd, is vanaf de 17e eeuw meerdere keren ingrijpend verbouwd.
 
Yn de 18e ieu waard der op de heide lâns de [[Provinsjale wei 227|Amersfoortsewei]] wol wat boud, mar troch de grutte fan het landgoed rond Huis Doorn kon het dorp zich niet goed ontwikkelen. Dat koe pas nei [[1874]], doe't it landgoed verkaveld werd. Ook na de Tweede Wereldoorlog is het dorp sterk gegroeid.
56.999

bewurkings