It Wâld (kabaret): ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
Swarte Kees (oerlis | bydragen)
ôfbylden der by
No edit summary
Rigel 15:
 
Yn febrewaris 2006 hat dit selskip, op fersyk, ôfkied nommen fan it Fryske publyk mei twa foarstellings yn De Koningshof mei as motto ''kabaret It Wâld dûnset noch ien kear troch har 6 programs!''
'''
'''
LYTS OERSICHT'''
 
''kabaret It Wâld'''''
 
Het begon in 1979, de ijsclub ‘Oranjewoud’ bestond toen 50 jaar. Dat moest gevierd worden en er werd besloten met eigen leden een revue op te voeren. Deze jubileumrevue werd een groot succes en men besloot datzelfde jaar, tijdens het 100 jarig jubileum van de Albertine Agnesschool in dit dorp, opnieuw op te treden. Door enkele medewerkers aan deze revues is daarna het cabaretgezelschap “It Wâld” opgericht.
De eerste spelers van het gezelschap waren: Lammy Bruyns (piano & accordeon), Benny Mulder, Tiny Zondergeld, Henk Mulder, Klaas Bergsma, Jantsje de Vries, Sanny Oosterhof, Willy Brouwer en Wietske Wiersma.
Sytse Krist was de regisseur en Harm van der Meulen verzorgde de zakelijke kant.
In januari 1982 ging de eerste eigen productie “Us doarp dea? Nea!!!” van start. De teksten waren van de hand van ‘master’ Roel Bergsma van Terherne en de muziekcomposities van Lammy Bruyns.
Bij hun volgende programma’s koos de groep voor een andere opzet door Friese schrijvers en dichters als Klaas Jansma, Baukje Wytsma, Froukje Annema en Hylkje Goïnga te verzoeken materiaal te leveren. In overleg met hen kwamen zo de nieuwe producties tot stand.
• “Stapke Tebek?!” (1983)
• “It skip mei soere apels” (1986)
• “Sjesa!” (1989)
• “Frjemde kostgongers” (1994)
• “Storein!” (1999)
Het gezelschap bracht hun programma’s in de Friese taal. Dit voerde hun niet alleen langs haast alle dorpshuizen en schouwburgen in Friesland, maar ook in plaatsen buiten de provincie zoals Deventer, Alkmaar, Enschede, De Bildt, Zeist, Zwolle, Hoorn en Arnhem. Want ook bij de ‘Friezen om utens’ was de cabaretgroep een geziene gast.
De samenstelling van de groep veranderde in de loop der jaren zo nu en dan; in 1983 kwam Hans Hoekema (met zijn vrouw Ytt Komrij) erbij; ook Jan Minnesma heeft geruime tijd meegespeeld; de laatste aanwinst in 1996 was Gezina Dijkstra.
De twee laatste programma’s werden gepresenteerd in een kleinere bezetting, namelijk twee vrouwen (Jantsje de Vries & Gezina Dijkstra), twee mannen (Benny Mulder & Hans Hoekema) én een nieuwe pianist Herm Warmels, die later ook voor de composities tekende. Sytse Krist bleef alle jaren regisseur en zijn dochter Henny Krist was de laatste periode souffleuse en ’toanielfaam’.
In 1984 bij het vijftigjarig bestaan van de gemeente Heerenveen werd in het toenmalige Crackstateparkje door burgemeester Reinders het standbeeld ’De Vervening’ (van Annet Haring) onthuld; een miniatuur van dit beeld (plus een bedrag van 1000 gulden dat verpakt zat in een turf) ontving kabaret It Wâld tijdens een officiële bijeenkomst in Het Posthuis; de Leeuwarder Courant van 18 juni schreef in dat jaar hierover: Heerenveen 50 jaar jong ~ Officiële viering werd sprankelend theateroptreden!
kabaret It Wâld was hiermee de eerste winnaar van een nieuwe gemeentelijke culturele onderscheiding, de z.g. Turfprijs. (‘De winnaar van die prijs moet bezig zijn ten gunste van de Heerenveense gemeenschap, moet de amateurstatus hebben, maar toch op niveau bezig zijn en vernieuwend en creatief’)
Van het beeldje werd een mal gemaakt die diende voor vervaardiging van een nieuw exemplaar voor latere winnaars van de Turfprijs.
Het Crackstateparkje is niet meer, evenals het originele beeld ‘De Vervening’ dat door vernielingen verloren ging. Ook deze tweejaarlijkse uit te reiken gemeentelijk cultuurprijs, de Turfprijs, is ter ziele gegaan.
Na enkele honderden voorstellingen heeft kabaret It Wâld in februari 2006 afscheid genomen van het Friese culturele leven met twee voorstellingen van “...eintsjebeslút - kabaret It Wâld dûnset noch ien kear troch har 6 programs!”
Deze finale bestond volgens de groep uit ’in grienmank fan nûmers dy’t ússels it dierberst binne’ en vond plaats in ‘De Koningshof’, op hetzelfde toneel (toen: ‘Tropenfauna’) waar de groep ooit zo’n 25 jaar eerder haar première beleefde!
(© benny ~ tekst oanlevere yn juny 2011 foar ‘UIT! 50 JAAR AMUSEMENT IN HEERENVEEN’, Museum Willem van Haren Heerenveen, 25 juni t/m 28 augustus 2011)