Arminius: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
No edit summary
Rigel 26:
Mei dizze hannelwize jaget er net allinnich de Sjerusken, mar ek alle omringjende stammen tsjin him yn it harnas. Herman is poerlilk en giet by alle stammen del om harren stipe te krijen. Ek Inguiomerus, de omke fan Herman en in man fan kwizekwânsje, likegoed by de Romeinen as de Germanen, kiest dêrtroch de side fan Herman.
 
De troepen fan Germanikus wurde yn in mûklaach lokke, net fier fan it stee dêr't Farus de slach ferlern en Germanikus kin mar krekt in ramp foarkomme. Underwillens ([[15]] n. Kr.) is de simmer al sawat foarby en moat er de efterfolging ôfbrekke om werom te kearenkeare kinnen nei syn winterkwartieren. Op dedy terugwegweromreis naarwurdt de winterkwartieren echter wordt CaecinaKaesina, onderbevelhebber van Germanicusûnderbefelhawwer, diedy't op wegwei iswie naarnei [[Castra Vetera]] ([[XantenKsanten]]) bijby de ''Ponti Longi'' (lange bruggenbrêgen), doortroch ArminiusHerman overvallenoerfallen. OmdatKaesina dekin Germaansemar troepenkrekt lichtbewapend zijn en een grote mate van terreinkennis hebben, zijn ze veel sneller dan de Romeinse troepen, die zwaar beladen zijn, zwaar bewapend en vergezeld worden door (voor die tijd) zware artillerieûntkomme. Dit geeft Arminius en [[Inguiomerus]] de keuze van het slagveld. Caecina moet zijn aandacht verdelen tussen het herstellen van de ''ponti longi'' - een stelsel van bruggen en dijken door het veen, die door L. Domitius in de tijd van Drusus zijn aangelegd - en de troepen van Inguiomerus en Arminius.
 
HetIt jaarjier daaropdêrop organiseertfolgjend Germanicusorganisearet eenGermanikus nogin grootserenoch veldtochtgrutskere fjildtocht. HijHy laatlit duizendtûzen schepenskippen bouwen, en nafalt deno Marsenoan en de Chatten nogmaals te hebben overvallen, valt hij nu aan overoer de ''OceaanOseaan'' (de [[NoordzeeNoardsee]]) en de mondingmûning vanfan de EemsIems, waarbijwêrby de ChaukenSjauken en hemFriezen hulptroepenhelp aanbiedenoanbeane. BijBy de Weser komt it het eerst tot het bovengenoemde twistgesprek tussen Arminius en zijn broer Flavus en later tot een veldslag op de vlakte van Idavisto, ten oosten van de Weser. GermanicusGermanikus behaaltbehellet de overwinningoerwinning en drijftdriuwt de Germanen op de vluchtflecht. Herman bliuwt Arminius blijft ongedeerd, maar Inguiomerus raakt zwaargewond. In Romeinse gelederen gaat het gerucht dat de [[Chauken]] Arminius hebben laten ontsnappen.
De laatste wil Caecina bestrijden zoals Varus en wachten tot de Romeinen het kamp verlaten. Inguiomerus is ongeduldig en wil het kamp overrompelen en krijgt een groot gedeelte van zijn manschappen achter zich en het kamp wordt aangevallen. Caecina echter weet de Germanen, die op een gedemoraliseerd legioen rekenen, te verrassen en kan ternauwernood naar de Rijn ontsnappen.
 
Het jaar daarop organiseert Germanicus een nog grootsere veldtocht. Hij laat duizend schepen bouwen, en na de Marsen en de Chatten nogmaals te hebben overvallen, valt hij nu aan over de ''Oceaan'' (de [[Noordzee]]) en de monding van de Eems, waarbij de Chauken hem hulptroepen aanbieden. Bij de Weser komt het eerst tot het bovengenoemde twistgesprek tussen Arminius en zijn broer Flavus en later tot een veldslag op de vlakte van Idavisto, ten oosten van de Weser. Germanicus behaalt de overwinning en drijft de Germanen op de vlucht. Arminius blijft ongedeerd, maar Inguiomerus raakt zwaargewond. In Romeinse gelederen gaat het gerucht dat de [[Chauken]] Arminius hebben laten ontsnappen.
 
== Herman en Marbod ==
SpoedigAl gau poedig hierna ([[17]] n.C.) raken de Cherusken in conflict met de [[Sueben]]. De Sueben hebben een vredesverdrag gesloten met Tiberius, toen deze nog veldheer in [[Germanië|Germania]] was, en [[Maroboduus]] ziet mogelijkheden voor een makkelijke gebiedsuitbreiding. Arminius is echter, dankzij de opstand, zeer populair. Maroboduus heeft de koningstitel aangenomen en dit zet kwaad bloed bij de Sueben.
 
ArminiusHerman is daarom niet alleen verzekerd van de steun van de Cherusken en hun oude bondgenoten, maar kan ook rekenen op de steun van twee Suebische stammen: de [[Semnonen]] en de [[Longobarden]]. Inguiomerus looptrint naarnei MaroboduusMarobod overoer en vechtfjocht aanoan dienssyn zijdeside omdat hijhy als oom en met het oog op zijn hoge leeftijd weigert bevelen aan te nemen van de zoon van zijn broer. Het komt tot een veldslag en Maroboduus wordt verslagen. De positieposysje vanfan MaroboduusMarob is nu zeer wankel en na een staatsgreep door [[Catualda]], op instigatie van [[Drusus Claudius Nero|Drusus]], de zoon van Tiberius, wordt hij ten val gebracht en vlucht over de [[Donau]], overgeleverd aan de genade van Tiberius met wie hij eens een vredesverdrag heeft gesloten. Catualda wordt later verjaagd door de [[Hermunduren]] onder hun aanvoerder [[Vibilius]].
 
== De dea fan Herman ==
In het jaar 19 biedt Adgendestrius, de leider van de Chatten, de [[Senaat (Rome)|Senaat]] aan Arminius te vergiftigen, als de Romeinen het vergif leveren. De Romeinen weigeren, zeggende dat zij slechts wraak zullen nemen met de wapens in de hand. Maar nadat de Romeinen waren vertrokken en Maroboduus verdreven, komt ArminiusHerman laterletter inyn conflictkonflikt metmei zijnsyn stamgenoten,stamgenoaten. omdatHy hijhat de titel ''koningkeningstitel'' voorfoar zichhimsels opeist. Men neemt de wapens tegen hem opopeaske en beide partijen hebbenhawwe afwisselendôfwikseljend successukses. UiteindelijkUteinlik komt hijhy doortroch verraadferried inyn eigen kring om hetit levenlibben.