Albert van der Heide (politikus): ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
Swarte Kees (oerlis | bydragen)
nl
 
Swarte Kees (oerlis | bydragen)
oers
Rigel 1:
'''Albert van der Heide''' ([[Ljouwert (stêd)|Ljouwert]], [[7 febrewaris]] [[1872]] - [[De Haach]], [[29 july]] [[1953]]), doopname Albertinus, wie in [[sosjalisme|sosjalistyske]] dûmny en letter [[Twadde Keamer fan de Steaten-Generaal|Twadde Keamer]]lid. Yn syn jeugd wie hy lid van de Fryske beweging en sette hy him yn foar de alaerearmsten. Ek waard hy [[gehielûnthâlder]]. Hy studearre teology yn Leien, dêr't hy ûnder mear befreone wie mei de lettere politikus [[Henri Marchant|H.P. Marchant]], en waard yn 1895 predikant yn it Fryske feandoarp [[Skerpenseel (Fryslân)|Skerpenseel]]. Inkele jierren letter wist [[Pieter Jelles Troelstra]], mei waans famylje Van der Heide befreone wie, hem te winnen foar de [[SDAP]]. Sûnttiids sette hy him yn foar de propaganda fan de SDAP en foar de [[Nederlandsche Vereeniging tot Afschaffing van Alcoholhoudende Dranken]], de '[[blauwblau (kleur)|blauw]]e NV'. OokEk waswie hijhy eenfaak veelvuldigin en vlotflot sprekersprekker en schrijverskriuuwer voorfoar de 'rodereade' en de 'blauwe' zaaksaak.<ref>Gegevens grotendeelsfoar it meastepart overgenomenoernomd vanút hetit ''Biografisch Woordenboek van het Socialisme en de Arbeidersbeweging in Nederland'', [http://www.iisg.nl/bwsa/bios/heide.html Albert van der Heide]</ref>
 
Van der Heide werdwaard vaakfaak gevraagdfrege zichhim kandidaat te stellen voorfoar eenin verkiesbareferkiesbere SDAP-functiefunksje, maarmar hijhy kooskeas ervoorderfoar om predikant te blijvenbliuwen inyn verschillendeferskate kleinelytse en armeearme gemeentengemeentes inyn FrieslandFryslân. Pas inyn 1925 liet hijhy zichhim overhalenoerhelje, en vanfan dat jaarjier totoant 1937 waswie hijhy lid vanfan de TweedeTwadde KamerKeamer. HijHy gingsette inhim ta wenjen yn [[Voorburg (ZuidSúd-HollandHollân)|Voorburg]] wonen en zettesette zichhim politiekpolityk inyn voorfoar hetit doortroch de economischeekonomyske crisiskrisis getroffentroffen DrentheDrinte, voorfoar hetit [[gevangenisfinzenis]]wezenwêzen en de drankbestrijdingdrankbestriding. HijHy waswie sterk betrokkenbelutsen bijby de gevangenenfinzenen inyn de ScheveningseScheveningske [[PenitentiairePenitinsiêre InrichtingYnrjochting HaaglandenHaaglannen|gevangenisfinzenis]] en werdwaard er ookek [[regentregint (bestuurderbestjoerder)|regentregint]]. InYn 1936 zettesette hijhy zichhim inyn voorfoar de valselijkfalsk vanfan homoseksueel contactkontakt met eenin minderjarigeminderjierrige beschuldigdebeskuldige [[thesauriertesaurier-generaal]] vanfan hetit [[MinisterieMinistearje vanfan Financiën (Nederland)|ministerie van FinanciënFinansjen]] [[L.A. Ries]], metmei wiewa't hijhy bevriendbefreone raakterekke.<ref>'Wij van het verloren ras'. BriefwisselingBriefwikseling tussentusken mr L.A. Ries en mr H.J. Bouman. Eigen beheerbehear, 2009</ref> NietNet alleenallinnich vielfoel hijhy de ministers vanfan FinanciënFinansjen en JustitieJustysje daaroverdêroer aanoan, ookek deeddie hijhy de zaaksaak-Ries uitút de doeken inyn eenin omvangrijketsjokke brochurebrosjuere, ''De zaak tegen Mr. L. A. Ries, thesaurier-generaal bij het Departement van Financiën. Eenige beschouwingen en kritische opmerkingen'' (1936, drietrije drukkenprintingenen).
{{wurk}}
InYn 1944 overleed Van der Heides jongste dochter Hermien aan gevolgen van oorlogshandelingen. Daardoor psychisch gebroken sleet hij zijn laatste jaren in de inrichting [[Oud Rozenburg]] in [[Loosduinen]].
Van der Heide werd vaak gevraagd zich kandidaat te stellen voor een verkiesbare SDAP-functie, maar hij koos ervoor om predikant te blijven in verschillende kleine en arme gemeenten in Friesland. Pas in 1925 liet hij zich overhalen, en van dat jaar tot 1937 was hij lid van de Tweede Kamer. Hij ging in [[Voorburg (Zuid-Holland)|Voorburg]] wonen en zette zich politiek in voor het door de economische crisis getroffen Drenthe, voor het [[gevangenis]]wezen en de drankbestrijding. Hij was sterk betrokken bij de gevangenen in de Scheveningse [[Penitentiaire Inrichting Haaglanden|gevangenis]] en werd er ook [[regent (bestuurder)|regent]]. In 1936 zette hij zich in voor de valselijk van homoseksueel contact met een minderjarige beschuldigde [[thesaurier-generaal]] van het [[Ministerie van Financiën (Nederland)|ministerie van Financiën]] [[L.A. Ries]], met wie hij bevriend raakte.<ref>'Wij van het verloren ras'. Briefwisseling tussen mr L.A. Ries en mr H.J. Bouman. Eigen beheer, 2009</ref> Niet alleen viel hij de ministers van Financiën en Justitie daarover aan, ook deed hij de zaak-Ries uit de doeken in een omvangrijke brochure, ''De zaak tegen Mr. L. A. Ries, thesaurier-generaal bij het Departement van Financiën. Eenige beschouwingen en kritische opmerkingen'' (1936, drie drukken).
 
In 1944 overleed Van der Heides jongste dochter Hermien aan gevolgen van oorlogshandelingen. Daardoor psychisch gebroken sleet hij zijn laatste jaren in de inrichting [[Oud Rozenburg]] in [[Loosduinen]].
 
In 2011 promoveerde Anne-Marie de Harder op een biografie over Albert van der Heide. <ref>Anne-Marie de Harder, ''Albertinus van der Heide (1872-1953). Rode dominee tussen pastoraat en parlement''. Kampen, Kok, 2011</ref>
{{Boarnen|boarnefernijing=
 
</references>
{{refs}}
}}
 
{{DEFAULTSORT:Heide, Albert Van Der}}
[[Kategory:Twadde Keamerlid|Heide, Albert van der]]
[[Kategory:SDAP-politikus|Heide, Albert van der]]
 
[[nl:Albert van der Heide (politicus)]]