Wikipedy:Keppelings om utens: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
LNo edit summary
 
p0770.nas5-asd3.dial.wanadoo.nl (oerlis)
Oerset
Rigel 1:
'''Koppelings om útens''' binne de koppelings mei Ynternet-adressen bûten de [[Wat is Wikipedia|Wikipedia]]. Dat soenen bygelyks koppelings nei in oerheidsynstânsje wêze kinne, of nei in net-kommersjele organisaasje.
<Center><H3>Wie wil onderstaande informatie in het Fries vertalen?</H3></center>
 
It hat blyken dien by oare Wikipedia's dat it baas is en heakje koppelings om &uacute;tens ta as in aparte seksje op it ein fan de side; dus set se net troch de tekst hinne. Koppelings om &uacute;tens binne in oanfulling, mar it moat net sa w&ecirc;ze dat ynformaasje net op de side delset wurdt om't der in koppleing om &uacute;tens is d&ecirc;r't dy ynformaasje te finen is. Wikipedia nimt alle ynformaasje op dy't it, frij fan rjochten, krije kin, dus it moat net sa w&ecirc;ze dat de l&ecirc;zer allinnich mar koppelings foar him krijt. Wikipedia is gjin Webporteal!
Met '''extern linken''' wordt bedoeld het plaatsen van een of meer links naar een internet-adres buiten de [[Wat is Wikipedia|Wikipedia]]. Een voorbeeld is een link naar een overheidssite of die van een niet-commerci&euml;le organisatie.
 
=== Wannear koppelings om &uacute;tens? ===
Het blijkt uit de ervaring van andere Wikipedia's dat het het beste is externe links als een aparte sectie onderaan het artikel te plaatsen, dus niet in de tekst zelf. Externe links kunnen het beste gezien worden als een nuttige aanvulling en zeker niet ter vervanging van informatie die ook in het artikel geplaatst zou kunnen worden. Het is de bedoeling dat Wikipedia zelf alle mogelijke informatie binnenboord haalt (maar let er wel op dat alle teksten en illustraties rechtenvrij zijn!), in plaats van de lezer op te zadelen met alleen maar links. Wikipedia is geen webportal!
*In koppeling om &uacute;tens kin br&ucirc;kt wurde w&ecirc;r't bygelyks tekst oernaam is &uacute;t in iepenbiere, rjochtenfrije boarne. It is dan wol sa netsjes, en somtiden wurdt it ek easke, en set de boarne der &ucirc;nderoan by.
 
*Guon siden ferwurdzje mear as ien stânpunt. Dan kin it baas w&ecirc;ze en heakje koppelings ta nei addressen w&ecirc;r't elts st&acirc;npunt d&uacute;dlik &uacute;tein set wurdt. Mar toch: Dit moat gjin ferfanging w&ecirc;ze fan ynformaasje dy't likesagoed op &uacute;s eigen side stean kin.
Wanneer extern linken?
*Beskriuwings fan eveneminten, organisaasjes en ynstellings kinne in koppeling taheake krije nei harren wichtigste side(n).
*Een externe link is nuttig als bijvoorbeeld tekst is overgenomen van een openbare, rechtenvrije bron. Het is dan gewoon al beleefd en soms vereist om die bron onderaan het artikel te vermelden.
*Somtiden kin ynformaasje net &uacute;t in boarne oernaam wurde om't dy net frij fan rjochten is. Dan kin der in koppeling meitsje wurde sa't de l&ecirc;zer dy dochs ynsjen kin.
*Sommige artikelen verwoorden verschillende standpunten over het onderwerp. In zo'n geval kan het goed zijn te onderaan linken naar de belangrijkste adressen waar een goede beschrijving van die standpunten te vinden is. Maar nogmaals: het zou geen vervanging moeten zijn van informatie die evengoed in Wikipedia FY kan worden opgenomen.
*NB! Tink der om dat jo allinnich koppelings om &uacute;tens meitsje nei betroubere siden, w&ecirc;r't jo fan oannimme kinne dat dy noch lang berikber bliuwe sille. Eltse kear dat in koppeling weifalt moat der wer immen efteroan.
*Bij beschrijvingen van aktiviteiten, organisaties en instellingen kunnen links naar de belangrijkste site(s) daarvan handig zijn.
*Soms is het een plus om te linken naar een beschermde wetenschappelijke bron of publicatie die je in het artikel hebt aangehaald en die voor de lezer interessant kan zijn.
*NB! Let erop dat je alleen extern linkt naar betrouwbare adressen, waarvan aan te nemen valt dat ze nog heel lang goed blijven functioneren.