Bûn fan Fryske Fûgelwachten: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
Swarte Kees (oerlis | bydragen)
fan de webstee
 
Swarte Kees (oerlis | bydragen)
oanfolling nl:
Rigel 2:
 
It aaisykjen waard beskerme en beheind ta in koartere tiid. De 'neisoarch' krige ek omtinken.
{{wurk}}
== Greidefûgelbehear ==
It meastepart fan de aktiviteteiten van de BFVW is nog steeds gericht op de bescherming van de Friese weidevogels. Daarbij zijn twee uitgangspunten leidend. In de eerste plaats willen de Friese vogelwachters weidevogels beschermen in nauwe samenspraak en harmonie met boeren. Boeren spelen een belangrijke rol bij het weidevogelbeheer van weidevogels. Het zogenaamde [[agrarisch natuurbeheer]] moet derhalve worden bevorderd; 80% van de weidevogels broedt immers op boerenland. In de tweede plaats is er systeem van ''nazorg''. Dat de Friese vogelwachters er voor kiezen weidevogelbescherming te combineren met het rapen (oogsten} van eieren uit de eerste legsels, vooral van kievitten, schept verplichtingen. Na het rapen van eieren is de nazorg van groot belang. De weidevogelwachten dienen de vervolglegsels van de vogels te respecteren en ook verder een respectvolle houding uit te stralen.
 
Dizze beide útgongspunten hawwe de BFVW nog al eens in conflict gebracht met andere vogelbeschermers. De meeste vogelbeschermers wijzen her rapen van eieren af en zien liever [[voorzorgsprincipe|voorzorg]] dan nazorg. Tevens kritiseren zij de in hun ogen te welwillende houding van de BFVW jegens de boeren en de daarmee samenhangende aversie tegen [[natuurreservaat |reservaten]] van [[Staatsbosbeheer|SBB]]. Tenslotte zijn ze er niet enthousiast over dat de BFVW de jacht op [[Vos (dier)|vos]]sen en [[roofvogel]]s propageert. De BFVW beschouwt de [[predatie]] van vossen en roofvogels als een belangrijke oorzaak van de teruglopende aantallen weidevogels, terwijl de meeste vogelbeschermers de moderne agrarische bedrijfsvoering als hoofdschuldige aanwijzen en daarom reservaten bepleiten.
 
== Oare aktiviteiten ==
Behalve aan weidevogels besteedt de vereniging aandacht aan andere elementaen van de Friese flora en fauna, zij het vooral aan de avifauna. Daarbinnen is er speciale aandacht voor de [[kerkuil]], [[gierzwaluw|(gier)zwaluwen]], de [[zwarte stern]] en de [[Patrijs (vogel)|patrijs]].
De activiteteiten lopen uiteen van politieke lobby, gericht op betere regelgeving. en educatie tot zeer practische beschermingsactiviteiten zoals het verbeteren van de nestgelegenheid in het boerenland en op boerderijen.
 
== Organisaasje ==
De BFVW hat 117 fûgelwachten met rond de 25.000 leden. Ruim 5100 leden zijn daadwerkelijk betrokken bij de praktijk van de weidevogelbescherming. Zij hebben tot 1 april vergunning voor het rapen van een beperkt aantal kievitseieren. De vereniging geeft het blad
Vanellus uit. Sinds 2004 heeft de een professionele beleidsmedewerker, werkzaam op het Bondsbureau te [[Earnewâld]]. Naast een hoofdbestuur zijn er diverse commissies, voor PR, Educatie, Nazorg (weidevogels) en Broedzorg (andere vogels).
 
== Bronnen ==
* Roodbergen, Sake, Fokke Tuinstra, Hans Wiltenburg, Pieter Breuker & Harrie Ernst, 1991, Kievit, tussen pet en wet, FRIESE PERS BOEKERIJ. LJOUWERT.
* Windt, Henny J. van der, 1996, En dan, wat is natuur nog in dit land? BOOM, MEPPEL.
* Website: WWW.friesevogelwachten.nl
 
{{boarnen|boarnefernijing=
* [http://www.friesevogelwachten.nl/nl/pages/over_bfvw.php Webstee Fûgelwacht]