Flensburch: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
Yn 'e Wâlden (oerlis | bydragen)
No edit summary
wurk
Rigel 1:
{{stobbe-geografywurk}}
{| cellpadding="2" cellspacing="1" style="background: #e3e3e3; float: right; margin-left: 1em; width: 307px;"
! Wapen
Rigel 11:
 
'''Flensboarch''' ([[Deensk]]: ''Flensborg'', [[Dútsk]]: ''Flensburg'', [[Noardfrysk]]: ''Flansborj'') is in stêdskrite yn de [[Dútslân|Dútske]] dielsteat [[Sleeswyk-Holstein]]. Der wenje sa'n 85.750 minsken, en it is de tredde grutste stêd yn Sleeswyk Holstein.
 
== Skiednis ==
De stad werd gesticht in de [[13e ieu]] en groeide pas echt na de instorting van het [[Hânze]]-imperium. Tusken 1460 en 1864 wie it ien fan de meast wichtige havens fan Denemark. Yn de [[Twadde Dútsk-Deenske Oarloch]] fan 1864 waard de stad veroverd door [[Pruisen]]. In 1867, bij de verkiezingen voor de Noord-Duitse Rijksdag, toonde de stad een Deense meerderheid. Tot het laatste deel van de 19e eeuw was Flensburg nog de grootste stad van Sleeswyk-Holstein, grutter as [[Kiel]]. In 1920, na afloop van de [[Earste Wrâldkriich]], werd een referendum gehouden over de toekomstige indeling van het voormalige [[Hartochdom Sleeswyk]]. In Flensboarch stemde 75% van de inwoners voor Duitsland, waardoor de grens ten noorden van de stad werd vastgelegd.
 
Flensboarch wie de lêste dagen fan de [[Twadde Wrâldkriich]] regearingssit fan it Dútsk regear; sjoch ek [[Flensboarchregear]].
 
== Taal ==