Atanarik: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
wurk
 
No edit summary
Rigel 1:
{{wurk}}
'''Atanarik''' († [[25 jannewaris]] [[381]]) wie in foaroanman by de [[Fisigoaten]] (Tervingi). Syn bewâld lei tusken likernôch 365355<ref>H. Schreiber (1979), "De Goaten, side 85''. </ref> oant 380 oer in gebiet yn Walachije en Bessaraabje. YnHy stiet bekend as in ûntwikkelt foarst dy't yn de skriftlike boarnen fan dy tiid wurdt er rjochterrjuchter neamd waard.
 
== Oorlog met Rome ==
WeAtanarik hearenwurdt foar it earst fanyn Atanarikde ynskiednis itneamd jieryn [[365]]. InDat datjier jaardocht warensyn erfolk invallende vanFisigoaten dein Goatenynfal tenyn zuidenit vanRomeinske Ryk besuden fan de Donau-grins. Legeraanvoerder [[Prokopius]] werd door keizer [[Flavius Iulius Valens|Falens]] uitgestuurd om zich met de invallen bezig te houden. ProcopiusProkopius lietlit zichhim echterlykwols totta keizer uitroepenútroppe en riepslút dein Gotenferdrach alsmei [[foederati]]de te hulpGoaten. AthanarikAtanarik waswie inyn diedy tijdtiid woordvoerderwurdfierder vanfan de GotischeGoatyske koningen,lieders. en dus waarschijnlijkGoed rechter3.000 3000Goaten Gotenwaarden werdennei hemhim toegestuurdtastjoerd, maarmar toendoe't dezedy inyn yn [[Konstantinopel]] aankwamenarrivearren, bleekby Procopiusbliken dat Proopius al geëxecuteerdterjochtstelle wie. uteerd. Een usurpator [[Marcellus (usurpator)|Marcellus]] liet zich tot (tegen)keizer uitroepen met steun van de Goten, maar ook hij overleed of moest aftreden. Hierna trokken de Goten zich naar hun eigen gebied terug. Daar werden ze door Valens' troepen ingehaald en in diverse Thracische steden gevangengezet. Athanarik eiste hun vrijlating en teruggave, maar dat gebeurde niet.
 
Keizer ValensFalens riede him ta bereidde een strafexpeditie tegen de Goten voor vanwege hun steun aan Procopius. Het argument van de Goten dat ze slechts reageerden op wat een verzoek van Rome leek om troepen te leveren volgens het foederativerdrag accepteerde Valens niet. In 367 trokken de troepen van Valens de rivier de [[Donau]] over en drongen het Gotische gebied binnen. Athanarik trok met zijn troepen terug, waardoor de Romeinen vernielingen konden aanrichten in Walachije. Het jaar daarop stroomde de Donau over, waardoor een aanval werd afgehouden. In 369 trokken de troepen de Donau over en vielen ze Bessarabië binnen. Het mondde uit in een veldslag tussen de troepen van Valens en het halve leger van Athanarik. Deze verloor maar wist zich zodanig terug te trekken dat de verliezen beperkt bleven. In september sloten Valens en Athanarik vrede. Omdat Atanarik als rechter had gezworen geen Romeins gebied te betreden, werd de vrede ondertekend op een schip op de [[Donau]]. In deze vrede behielden de Goten hun status van 'foederati' en 'amici' (vrienden) van het Romeinse Rijk, maar de handel tussen de twee staten werd beperkt tot twee grensposten, en de jaarlijkse betaling van de Romeinen aan de Goten werd beëindigd.
 
== Binnenlandse problemen ==
Rigel 13:
 
== Inval van de Hunnen en levenseinde ==
InYn [[376]] namas Athanarikde opnieuw[[Hunnen]] in ynfal dogge yn it gebiet fan de leidingGoaten tegennimt eenAtanarik buitenlandseit vijandbefel op him fan it feriene Goatyske leger. De [[GreuthingiOstrogoaten|Greutingy]], diedy't teneastlik oosten vanfan de TervingiTervingy woondenwennen, waren verslagenwiene doortroch de [[Hunnen]] ferslein en vluchttenwestwerts nuflechten westwaartsit het gebiedgebief van de TervingiTervingy inbinnen. AthanarikAtanarik namnimt stelling aanoan de grensrivierswette, de rivier de [[Dnjepr (rivier)|Dnjepr]]. De Hunnen vielen Athanarik bij verrassing aan, en netlykas alstsjin tegenFalens Valens verloorferlear Athanarik de veldslagfjildslach, maarmar wistkoe daarnawol tein ontkomengoed zonderhinnekommen noemenswaardigefine verliezensûnder al te grutte ferliezen. Athanarik begonFierder verdernei westelijkit aaneasten deset bouwAtanarik vanútein eenmei verdedigingswal,de maarbou werdfan opnieuwin doornije ferdigeningsliny, mar as de Hunnen aangevallendêr enoankomme verslagenwurdt hy op 'e ferslein.
 
Hierna stelde [[Fritigern]] voor om bij het Romeinse Rijk aan te sluiten. Het grootste deel van de Tervingi volgde zijn voorstel, en [[Alaviv]] en hij trokken naar de Donau. Hun groep vormt wat later bekend staat als de [[Visigoten]]. Athanarik en zijn mannen trokken naar een regio genaamd [[Caucaland]], waarschijnlijk in [[Transsylvanië]], en veroverden het op de [[Sarmaten]]. In [[380]] werd Athanarik door zijn eigen mensen verdreven, waarschijnlijk onder invloed van Fritigern. Hij vluchtte naar [[Konstantinopel]], waar keizer [[Teodosius I]] hem vorstelijk ontving. Twee weken later echter, op [[25 januari]] [[381]], stierf Athanarik. Hij kreeg een vorstelijke begrafenis van de keizer.
 
{{boarnen|boarnefernijing=
'''Literatuer:'''
* {{aut|Hermann Schreiber}}, ''De Goaten, Vorsten en vazallen'', Amsterdam-Brussel-1979.
* {{aut|Herwig Wolfram}}, ''History of the Goths'',
* {{aut|Peter Heather}}, ''Goths and Romans 332-489''
 
'''Primêre boarne:'''
{{Bronnen|bronvermelding=Herwig Wolfram: ''History of the Goths''<br />Peter Heather: ''Goths and Romans 332-489''}}
* {{aut|[[Zozimus]]}},
 
'''Fuotnoat:'''
<references/>
 
 
}}
 
<br />