Oerlis:Topografyske Wurkgroep Fryslân: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
Yn 'e Wâlden (oerlis | bydragen)
No edit summary
Rigel 18:
 
::Ik hie allinne mar mei in knypeach op de TWF wiki ien trochklik mei Alde Leie makke en dy waard derút raamd sûnder de tekst op Aldeleie efkes troch te lêzen en in fraach te stellen. Dêrnei haw ik earst wezen nei de Aldeleie wiki wêr't ik útlein hie hoe't Aldeleie oan, de neffens it doarp, foute namme kaam. It wie net in aksje fan TWF rjochting doarpsbelang nee krekt oarsom, de amtner fan Stiens frege hoe't er hjir mei oanmoast om't er fan it doarpsbelang in brief mei de útslach fan har enkête krigen hie. Ek de TWF ferwiist altiten earst nei de FA, mar dêr wurkje no ienris ek mar minsken. Miskien soenen de neisjoggers efkes rêstiger neisjen moatte. It hat seker gjin doel om in stikje om te bouwen as jo sels neat taheakje.[[Meidogger:Yn 'e Wâlden|Yn 'e Wâlden]] 15 okt 2007, 19.45 (CEST)
 
== Jeropeeske Hânfêst foar regionale talen of talen fan minderheden ==
 
Bêste Cor Jousma, en jo [[Topografyske Wurkgroep Fryslân]]. Na een beetje speurwerk van het [[Jeropeeske Hânfêst foar regionale talen of talen fan minderheden ]] vraag ik mij af waar jullie allemaal mee bezig zijn met dit Handvest. Speerpunten van het Handvest zijn:
* '''Beskerming en fuortsterking''' - Het doel van het Handvest is om het Fries te beschermen en te bevorderen.
* '''Demokrasy''' - De uitvoering en de invulling ligt bij de gekozen volksvertegenwoordigers van het Rijk, de provincie en de gemeenten.
* '''Akseptearje fan it Nederlânk''' - De doel van het Handvest is om geen vijandigheid te laten ontstaan tussen het Fries en het Nederlands. Friestaligen en Nederlandstaligen hebben gelijke rechten.
* Oangeande de '''Fryske toponimen‎''' – Het vasttelling van de toponiemen in de Friese taal worden aangemoedigd, maar niet opgelegd, dus geen verplichting. Fries op de borden is er voldoende (artikel 10:2g).
* Oangeande de '''Topografyske Wurkgroup Fryslân''' - De Topografyske Wurkgroup heeft de bevoegdheid gekregen advies te geven over de invulling en omzetting van de Friestalige toponiemen. De Werkgroep mag dus adviseren ('''net twinge''').
 
Diverse uitspraken in de media van de Topografyske Wurkgroep Fryslân dat gemeenten iets ‘moeten’ of dat Friestaligen meer rechten hebben, hebben dan ook niets met het Handvest te maken. Er is dan ook sprake van misbruik dan wel van misleiding. Taalstrijd voeren door middel van misleiding en vervalsing is fout.
 
Wat mij verder afvraagt is het maatschappelijk belang van de Topografyske Wurkgroep gezien de kroes die u vaart. Volgens het Europees Handvest weinig, omdat gemeenten (lokale overheid) reeds ten volle de ruimte voor het Fries heeft benut (artikel 10:2g). Volgens het Consultatief Orgaan Fries is het beleid ten aanzien van plaatsnamen op rijksniveau goed geregeld. Bovendien hebben de inwoners van de Leeuwarder dorpen én van voormalig Wymbritseradiel aangegeven geen verfriesing te willen.
 
Maar goed. Als wij nou eens een werkgroep hebben met de naam Nieuw Geografisch Adviesgroep Friesland (N-GAF) en net als uw werkgroep gaan blèren. Enfin leest u mee en oordeel:
 
''Leeuwarden, Súdwest-Fryslân en Heerenveen koersen af op pittige discussies. De drie gemeenten hebben nog geen overeenstemming bereikt met de dorpen van Boarnsterhim tot vernederlandsing van de dorpsnamen in de BAG. Maar ze moeten wel, Aldeboarn wordt Oldeboorn en Grou wordt Grouw. Dat zegt de Nieuw Geografisch Adviesgroep Friesland, naar aanleiding van het Europees Handvest voor Minderheidstalen. Het kan toch niet zo zijn dat de eerste rijkstaal wordt gedupeerd terwijl tweetalige plaatsnamenborden de norm zijn volgens het Handvest. Beide namen moeten dan ook worden vastgesteld. De N-GAF deinst er niet voor terug, om in de drie gemeenten uitzonderingen moeten worden gemaakt. Mocht de drie gemeenten niet tot vernederlandsing overgaan, dan zal de N-GAF een dreigbrief sturen naar de Provinciale Staten vanwege de discriminerende taalsituatie.'' (oorspronkelijk : ''Leeuwarden, Súdwest-Fryslân en Heerenveen koersen af op pittige discussies - LC 19 mei 2012)
 
Vindt u dat dit geblèr een maatschappelijke meerwaarde heeft? Uw geblèr is hetzelfde, alleen het belang vanuit het Europees Handvest is anders. Wees gerust van ons mag u blijven doorgaan met blèren.
 
Ten slotte, mocht u nog iets zinnigs willen doen. Op de website van gemeentenenfrysk.nl zou u met de lijst Offisjele plaknammen de actuele situatie volgens de BAG beschikken, maar dat is niet helemaal waar. De volgende namen dienen te worden aangepast:
* Sint Annaparochie (9076) moet zijn St.-Annaparochie
* Sint Jacobiparochie (9076) moet zijn St.-Jacobiparochie
* Kaart (8883) moet zijn Kaard
* Seerijp (8892) moet zijn Striep
Wij zijn een werkgroep met deskundigen. Groetnis út Leeuwarden. [[Meidogger:Ljouwerter24|Ljouwerter24]] ([[Meidogger oerlis:Ljouwerter24|talk]])
Werom nei de side "Topografyske Wurkgroep Fryslân".