Prins Valiant: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
Nije Side: {{stobbe}} == Keppelings om utens == * {{en}} [http://www.bpib.com/illustra2/foster.htm Hal Foster biography at bpib.com] * {{en}} [http://users.telenet.be/fsg/Pv/pv.html De offisjele...
 
No edit summary
Rigel 1:
{{stobbe}}
 
{{wurk}}
== Keppelings om utens ==
'''Prins Valiant''' (Ingelsk: Prince Valiant) is in [[tekenteltsje]]rige fan de [[Feriene Steaten|Amerikaanske]] tekener [[Hal Foster]]. De strip waard destiids tekene foar Amerikaanske kranten. It ferhaal spilet him ôf rûn de [[kening Arthurl|Arturleginde]].
* {{en}} [http://www.bpib.com/illustra2/foster.htm Hal Foster biography at bpib.com]
* {{en}} [http://users.telenet.be/fsg/Pv/pv.html De offisjele Prins Valiant webside]
 
== Skiednis ==
[[Kategory:Stripferhaal]]
Op [[13 febrewaris]] [[1937]] ferskine de earste strip foar it earst. Hal Foster wie doe 44 jier âld, hy soe de strip oant 16 maaie 1971 troch tekene bliuwe as side 1788 útkomt. Dêrnei naam [[John Cullen Murphy]] de taak fan him oer.
Yn Nederlân is Prins Valiant in oantal kearen publisearre. De bekendste útfiering is de útjefte fan de kruideniersketten Vivo dy't ien kear yn de twa wiken ferskine, 1966-1968. De rige stoppe by ôflevering 55. Yn de njoggentiger jierren hat [[Semic Press]] de rige op 'e nij útjûn. Tuskentroch binne ek noch inkele losse sa goed as ophimssels steane ferhalen ferskinen yn grutte en lytse formaten, yn klear of swart-wyt.
Troch útjouwerij [[Silvester (útjouwerij)|Silvester]]) is de rige yn it lukse as lêste de rige op'e nij yn lu==
 
 
Hal Foster tekende aanvankelijk [[Tarzan]] strips voor United Features Syndicate. Maar ontevreden over de manier waarop ze zijn werk behandelden en het feit dat hij het geesteskind van iemand anders tekende, besloot hij op een volledig eigen creatie over te stappen: "Prince Valiant". De strip kreeg als subtitel "In the days of King Arthur" en werd door King Features in de kranten van [[William Randolph Hearst]] gepubliceerd.
 
In deze stripreeks wordt geen gebruik gemaakt van [[tekstballon]]nen, tekst staat als verhalend blok ergens binnen het kader van een tekening.
 
== Haadpersonages ==
* '''Prins Valiant''': De prins fan Tule en rondetafelridder waar het verhaal rond draait
* '''Aleta''': Keninginne fan de Dizeëilannen, frou fan Valiant
* '''Arn''': Aldste soan fan Valiant en Aleta, krijt yn lettere albus soms in haadrol
* '''Karen en Valeta''': Twillingdochters fan Valiant en Aleta
* '''Kening Aguar''': Heit fan Valiant, kening fan Tule, een fictief rijk ergens te situeren in Noorwegen
* '''Boltar''': Fleurige Viking, goede vriend van Valiant
* '''Tillicum''': Indiaanse vrouw van Boltar
* '''Gawain''': Rondetafelridder, leermeester en vriend van Valiant, eeuwige Don Juan, halfbroer van Mordred
* '''Gundar Harl''': Eenbenige, en eenhandige scheepsbouwer, vriend van Valiant en Aleta
* '''Modred''': Halfbroer van Gawain en koning Arthur, probeert Arthur ten val te brengen
 
== Algemene typering ==
De Prins Valiant-strips staan bekend om hun goed gedocumenteerde gedetailleerdheid, maar het wemelt van de [[anachronisme]]n. Valiant raakt verzeild bij allerlei historische gebeurtenissen op allerlei plaatsen: hij is getuige van de val van Rome, hij belandt met zijn strijdmakkers, die meestal verwisselbare bijfiguren zijn, op de oostkust van Noord-Amerika en de westkust van Afrika, waar ze de schrik van hun leven krijgen bij het zien van gorilla's en olifanten. Ook het Heilige Land doet hij aan, waar hij in [[kruisvaarder]]achtige schermutselingen betrokken raakt. Veel van de personen en gebeurtenissen ([[Koning Arthur]], [[Romeinse Keizerrijk#Late periode en val van het West-Romeinse Rijk|de val van Rome]], de [[Hunnen]]) doen vermoeden dat het verhaal speelt in de [[5e eeuw]] na Christus; dat is een goede keuze voor een avonturenstrip, want toen was de chaos in Europa na de val van het [[West-Romeinse Rijk]] en het begin van de [[Grote Volksverhuizingen]] op een ongekend dieptepunt. Er komen echter ook [[Vikingen]] in voor, die pas vanaf de [[9e eeuw]] actief werden. De wapenrustingen en kastelen zien er, hoe goed gedocumenteerd ook, uit als [[Late Middeleeuwen|laat-middeleeuws]]. Een enkele keer ontmoet Valiant een [[alchemie|alchemist]], die per ongeluk het buskruit heeft uitgevonden. Valiant moet wel een enorme talenkennis hebben; overal in Europa en zelfs daarbuiten kan hij met iedereen praten, ook aan de dorpspomp en in de plaatselijke herberg. Alleen als hij bij achtervolging van een Viking in Noord-Amerika komt, is met de aldaar levende Indianen gebarentaal aanvankelijk onmisbaar.
 
Al wordt [[humor]] vaak niet als het sterkste punt beschouwd van deze strip, de relatie van Valiant met Helena kenmerkt zich wel meestal door komische situaties. In het algemeen zijn de verhalen spannend en romantisch. De gevechten, zowel de veldslagen als individuele zwaardgevechten, worden vaak fraai gestileerd en gechoreografeerd weergegeven, waarbij al te nare details de lezer worden bespaard. Vooral in de eerste afleveringen komen veel sprookjesachtige elementen voor, zoals een waarzeggende heks, toverkunsten van legendarische figuren als [[Merlijn (mythologie)|Merlijn]], [[Morgan le Fay]] en ook exotische monsters, die een dappere ridder wel aan zijn lans kan rijgen.
 
Valiant heeft een duidelijk besef van de morele status van een ridder; plunderen is taboe en hij is altijd correct tegen het vrouwelijk geslacht. Dit is een verwijzing naar een ideaal van [[ridderlijkheid]] dat echter pas in de 12e eeuw geformuleerd werd. Zijn vijanden zijn meestal onvervalste schurken en worden als zodanig behandeld, maar voor zover ze zijn ‘zingende zwaard’ overleven, komen ze er niet al te slecht vanaf. Een enkele keer blijkt een vijand van het type 'ruwe bolster, blanke pit' te zijn, zoals de piraat Boltar en de dief en bedrieger Slith. De meedogenloze krijgersmentaliteit van de Vikingen en de Hunnen komt duidelijk uit de verf en er wordt regelmatig gemoraliseerd, zoals over de gevaren van welvaart, decadentie en hebzucht aan Aleta's hof op de Neveleilanden. Sociale stigmatisering en uitsluiting komen ook aan de orde, bij een eenzame reus die zich in de bergen van de Balkan heeft verschanst met een schare dwergen, mismaakten en andere verschoppelingen.
 
 
==
 
 
 
== Films ==
Het succes van de strip leidde tot twee bioscoopfilms, die beiden "Prince Valiant" heten.
* [[Prince Valiant (1954)|Prince Valiant]] - 1954 - hoofdrol: [[Robert Wagner (acteur)|Robert Wagner]], muziek: [[Franz Waxman]]
* [[Prince Valiant (1997)|Prince Valiant]] - 1997 - hoofdrol: [[Stephen Moyer]], muziek: [[David Bergeaud]] (deze film gebruikt stripanimaties bij overgangen tussen de hoofdscenes)
 
In 1991 is er ook een animatieserie gemaakt genaamd "The Legend of Prince Valiant".
 
== Externe links ==
* [http://www.bpib.com/illustra2/foster.htm Hal Foster biography at bpib.com]
* [http://users.telenet.be/fsg/Pv/pv.html The official Prince Valiant website & resource center]
 
[[Categorie:Amerikaanse stripreeks]]
[[Categorie:Personage uit stripverhaal]]
[[Categorie:Fantasystrip]]
 
[[da:Prins Valiant]]
Line 22 ⟶ 67:
[[sr:Princ Valijant]]
[[sv:Prins Valiant]]
 
{{stobbe}}
 
== Keppelings om utens ==
* {{en}} [http://www.bpib.com/illustra2/foster.htm Hal Foster biography at bpib.com]
* {{en}} [http://users.telenet.be/fsg/Pv/pv.html De offisjele Prins Valiant webside]
 
[[Kategory:Stripferhaal]]