Oatmarsum: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
Xqbot (oerlis | bydragen)
L r2.7.3) (Bot - derby: nl:Ootmarsum; tekstwiziging
L wurk
Rigel 5:
 
== Skiednis ==
Rond [[770]] werd in Ootmarsum een van de eerste kerkjes in Twente gebouwd. In [[novimber]] [[917]] stoar [[Radboud (biskop)|Radboud]], [[Biskoppen fan Utert|biskop fan Utert]], yn Ootmarsum. Ootmarsum wie om it jier [[1000]] hinne ien fan de grutste [[parochy]]s yn Twinte, westwaarts strekte het zich oorspronkelijk tot en met Almelo uit.
 
In de [[Midsieuwen]] floreerde de handel in Ootmarsum, vanwege de gunstige ligging: zowel aan een belangrijke noord-zuid-route als aan de route West-Nederland - Noord-[[Duitsland]]. Rond [[1300]] werden aan Ootmarsum [[stedsrjochten]] verleend. Vervolgens werd Ootmarsum, met de aanleg van een dubbele rij [[gracht]]en en aarden wallen, een [[vestingstad]]. In het kader van de [[Tachtigjarige Oorlog]] vestigden Spanjaarden zich in Ootmarsum. Zij werden in [[1597]] door legers vanfan [[Maurits fan Oranje|Prins Maurits]] [[Inname van Ootmarsum (1597)|uit Ootmarsum verdreven]], waarna de vesting ontmanteld werd. Een kogel in de kerk herinnert nog aan dit beleg.
 
TenBesuden zuidenit vanstedsje hetlei stadje lag eenin [[kommanderij]] vanfan de [[Dútske Oarder]]. LaterLetter werdwaard ditdy de [[havezate]] ''Huis Ootmarsum''. Zowel stad als Huis zijn vereeuwigd door [[Jacob van Ruisdael]] (sa'n 1628-1682).
 
De opkomst van de industrie in [[Twinte]] ging aan Ootmarsum voorbij; het bleef een akkerbouwstadje. Hierdoor stokte de ontwikkeling van Ootmarsum, wat in de tweede helft van de 20e ieu een gunstig effect had op de toeristenindustrie: het nostalgische stadscentrum doet oude tijden herleven.
 
== ''Siepelstad'' ==
Ootmarsum wordtwurdt ookek welwol ''sipelstêd'' genoemdneamd. De [[sipel]] wordtis ookin als toeristischetoeristyske trekpleister gebruikt. Trijris it jier, yn de boufakfakânje is der in ''siepelmarkt'', dy't lju út de wide omkriten oanlûkt.
 
== Keppelings om utens ==