Grikelân: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
Xqbot (oerlis | bydragen)
L r2.7.3) (Robot: interwiki gewijzigd van pam:Grekia naar pam:Grekya
Rigel 52:
== Ekonomy ==
[[BYP]] per persoan is [[$]]30.600 (2007). Gearstalling fan BYP per sektor is 3,6% lânbou, 24,5% yndustry en 71,9% tsjinsten.
{{wurk}}
Nettsjinsteande alderlei privatisearingen is yn Grikelân noch sprake fan in protte troch de steat stjoerde ekonomy. Ungefear in tredde fan de eksport bestiet út lânbouprodukten. Wylst de yndustrialisearing yn de tekstyl- en tabaksbrachetabaksbranche tanomd is wurdt it byld noch hieltyd bepale troch lytse bedriuwkes. De tsjinstensektor nimt in bysûnder grut plak yn fan it BYP. Grikelân beskikt oer de op trije nei grutste hannelsfleat fan de wrâld, dat is sa'n 18% fan de wrâldkapasiteit.
 
[[Ofbyld:Piraeus Mikrolimano2.JPG|thumb|De haven fan [[Piraeus (stêd)|Piraeus]] waar de meeste Griekse reders hun hoofdkantoor hebben]]
Nettsjinsteande alderlei privatisearingen is yn Grikelân noch sprake fan in protte troch de steat stjoerde ekonomy. Ungefear in tredde fan de eksport bestiet út lânbouprodukten. Wylst de yndustrialisearing yn de tekstyl- en tabaksbrache tanomd is wurdt it byld noch hieltyd bepale troch lytse bedriuwkes. De tsjinstensektor nimt in bysûnder grut plak yn fan it BYP. Grikelân beskikt oer de op trije nei grutste hannelsfleat fan de wrâld.
 
=== Toerisme ===
De economie van Griekenland is voor 15% afhankelijk van het toerisme.<ref>http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2011/37/profiel-griekse-economie.xml</ref> Trekpleisters zijn de vele bezienswaardigheden uit het verleden, de eilanden en de vele stranden.
 
=== Financiële crisis ===
In mei 2010 kreeg de regering van [[Giorgos Papandreou jr.|Giorgos Papandreou]] te maken met grote financiële tegenvallers. De Griekse overheid bleek jarenlang de financiële cijfers vervalst te hebben. Mede als gevolg van de [[kredietcrisis|internationale kredietcrisis]] en voortgaande ongecontroleerde uitgaven raakte Griekenland in een grote financiële crisis die ook gevolgen voor de [[Eurozone]] heeft. Alleen met de hulp van de [[Europese Unie|EU-landen]] en [[Internationaal Monetair Fonds|IMF]] kon het voorkomen worden dat Griekenland failliet ging.
De EU en het IMF schoten het land te hulp met leningen maar in ruil daarvoor moest Griekenland het begrotingstekort terugdringen.
 
De regering kondigde een groot aantal maatregelen aan. Zo besloot de regering tot verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd naar 65 jaar. Het gemiddelde ambtenarensalaris werd sterk verminderd en een deel van ambtenaren zal worden ontslagen.<ref>[http://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/2942160/2011/10/02/Grieks-kabinet-akkoord-met-ontslag-ambtenaren.dhtml Grieks kabinet akkoord met ontslag ambtenaren], [[Algemeen Dagblad]], 2 oktober 2011</ref> Ook de pensioenen zijn verlaagd. De [[Belasting toegevoegde waarde|btw]] werd verhoogd, evenals de accijns op [[alcoholische drank|alcohol]] en [[tabak]]. Het aantal gemeenten is teruggebracht van 1000 naar 400, en een aantal staatsbedrijven zal worden geprivatiseerd. Deze maatregelen zorgden voor stakingen, grootschalige demonstraties en rellen waarbij doden en gewonden vielen.<ref>[http://vorige.nrc.nl/article2538379.ece Drie doden bij rellen Athene], [[NRC Handelsblad]], 5 mei 2011</ref> Vele vermogende Grieken hebben hun geld het land uit gesluisd naar buitenlandse bankrekeningen.<ref>[http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/10099143.stm "Greece's austerity measures"], ''BBC News'', Retrieved 9 May 2010.</ref><ref>[http://dealbook.blogs.nytimes.com/2010/05/07/greek-parliament-passes-austerity-measures/?src=busln "Greek Parliament Passes Austerity Measures"], ''New York Times''. Retrieved 9 May 2010.</ref>
 
Op 11 november 2011 werd een [[Kabinet-Papadimos|nieuwe regering]] onder leiding van [[Loukas Papadimos]] geïnstalleerd om de ontstane politieke impasse over de bezuinigingen te doorbreken.<ref>[http://www.nrc.nl/nieuws/2011/11/09/papandreou-akkoord-over-vorming-interim-regering/ Papandreou stapt op – akkoord over vorming Griekse interim-regering], nrc.nl, 8 november 2011</ref>
 
Het land blijft echter lijden onder de lage concurrentiekracht in vergelijking met de meeste andere EU-leden en onder de inefficiënte overheid en de hoge graad van [[corruptie]] in de overheid en de economie.
 
== Militêr ==