Jan Buisman: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
wurk
Rigel 1:
{{Wurk}}
'''Jan Buisman''' ([[Culemborg]], [[1925]]) is in [[Nederland]]sk [[histoaryske geografy|histoarysk geograaf]]. HijHy groeideaard opopbrocht inyn [[Borculo]].
 
== Libben ==
Na zijn opleiding aan de ChristelijkeKristlike [[Kweekskoalle]] yn De Haach waswie Buisman verscheidene jaren [[ûnderwizer]]. OpLetter laterestudearre leeftijder gingierdrykskunde hijen inskiednis yn Amsterdam aardrijkskunde en geschiedenis studeren en in 1968 haalde hij zijn [[doktoraaleksamen]] historische geografie. Buisman stond 28 jaar voor de klasse en schreef een twintigtal boeken.
 
Na zijn pensionering zette hij zich aan zijn grote werk: de omvangrijke serie ''Duizend jaar wind en water in de Lage landen'', die uiteindelijk acht delen moet gaan beslaan. Vijf delen zijn verschenen (maart 2013), het zesde wordt in 2014 verwacht. In deze serie boeken behandelt Buisman vanaf [[763]] van jaar tot jaar de weersomstandigheden in Nederland en België en verre omstreken. Uit de meest diverse bronnen weet hij weergegevens op te diepen. Zo kan men via Buisman vrijwel van elk jaar sinds 763 nagaan hoe de weersomstandigheden in dat jaar waren, soms tot op de dag nauwkeurig.
De boekenreeks verschijnt in nauwe samenwerking met het [[KoninklijkKeninklik NederlandsNederlânsk MeteorologischMeteorologysk InstituutYnstitút|KNMI]] inyn De Bilt en wordt uitgegeven door uitgeverij Van Wijnen.
In maart 2011 verscheen een soort 'tussendeel' in de reeks, dat de honderd hoogtepunten uit de weergeschiedenis van Nederland beschrijft: ''Extreem weer! Een canon van weergaloze winters & zinderende zomers, hagel & hozen, stormen & watersnoden.''
 
Op 29 april 2011 waard Jan Buisman riddere; hijhy werdwaard ridder yn de [[Oarder fan Oranje-Nassau]].<ref>[http://www.knmi.nl/cms/content/98268/weerhistoricus_jan_buisman_geridderd ''Weerhistoricus Jan Buisman geridderd''], persberichtparseberjocht op websitewebstee [[Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut|KNMI]], 2 mei 2011</ref>
 
== Wurk ==