Gods ryk: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
Nije Side: {{wurk}} It '''ryk fan God''' (neffens it Evangeelje fan Matteüs ek wol it '''himelske ryk''' neamd) is in wichtich begryp yn sawol it Joadske as kristendom|krist...
(Gjin ferskil)

De ferzje fan 22 des 2013 om 15.29

It ryk fan God (neffens it Evangeelje fan Matteüs ek wol it himelske ryk neamd) is in wichtich begryp yn sawol it Joadske as kristlike leauwen. It ferwiist nei de kontrôle of heechste gesach dy't [[God] hat oer alle dingen, en is fan in folslein oare oarde as wrâldske machthawwers dat hawwe.

Oan dizze side wurdt noch wurke!

Fier hjir asjebleaft gjin bewurkings út
oant de skriuwer mei de side klear is.


Yn it joadendom

De joadske Tenach befiemet in protte ferwizings nei it ryk fan God (sjoch bygelyks Daniël 4:3). It is ferbûn mei de joadske oertsjûging dat God tuskenbeide komme sil om it keninkryk fan Israël te herstellen.

Yn it kristendom

De idee fan it ryk fan God wurdt it helderst werjûn yn it Nije Testamint en dan benammen yn de saneamde synoptiske evangelje.

Matteüs brûkt meastentiids de term "himelske ryk" om it begryp wer te jaan,wylst Lukas de wurden "ryk fan God" gebruikt. De reden hiervoor is dat het Matteüsevangelie in eerste instantie werd gericht aan een specifiek joods publiek dat het directe gebruik van de naam van God zou vermijden. Lucas richtte zijn evangelie aan een algemener, dat wil zeggen niet-specifiek joods publiek dat met de term "hemels koninkrijk" onbekend zou zijn.

Sommigen geloven dat het "himelske ryk" naar het millennistische koninkrijk van God verwijst, terwijl het "koninkrijk van God" naar een algemeen machtsbegrip verwijst. Nochtans geloven de meesten dat er geen basis voor een dusdanig onderscheid is.

De histoarikus H.G. Wells skreau yn (A Short History of the World, 1922):

„Deze doctrine van het hemels koninkrijk, dat het belangrijkste onderwijs van Jezus was en dat zo een kleine rol in de christelijke credo's speelt, is zeker één van de meest revolutionaire doctrines die ooit menselijke gedachte heeft gestuurd.“

Het christelijke begrip van het koninkrijk van God omvat verscheidene ideeën.

In de moderne theologie wordt het begrip Koninkrijk van God (ook wel vertaald als "Heerschappij van God"), als primair gezien en de versie van Mattheüs ("Koninkrijk der Hemelen") als secundair. Bij de eerste versie is een eventueel verband met een proto-christelijk mystiek verstaan van het begrip nog mogelijk, terwijl bij de versie "Koninkrijk der Hemelen" duidelijk is dat het begrip reeds meer "naar buiten geprojecteerd" is.

Aanwezigheidsaspect

De evangeliën beschrijven dat Jezus het Koninkrijk afkondigde als iets dat op het punt stond momenteel te gebeuren, en niet slechts toekomstige werkelijkheid was (zie Markus 1:15). De verhalen over Jezus die zieken genas, demonen verdreef, een nieuwe levensethiek onderwees werden geïnterpreteerd als een demonstratie van dat Koninkrijk.

Het koninkrijk van God verwijst ook naar de veranderde staat van ziel of gedachte binnen het christendom (zie Lukas 17:20 - 21). In charismatische kringen wordt het Koninkrijk letterlijk aanwezig geacht als de heilige Geest bezig is met bijvoorbeeld genezingswerk.

In rooms-katholieke theologie kan het koninkrijk van God ook naar de Kerk verwijzen. Protestanten echter geloven dat de Kerk het instrument is waardoor het Koninkrijk wordt getoond, maar niet synoniem met het Koninkrijk zelf is.

Toekomstig aspect

De huidige vervulling van het Koninkrijk werd door Jezus gezien als voorlopige voorsmaak van een grotere, toekomstige werkelijkheid.

Het toekomstige aspect van het Koninkrijk is het geloof in een toekomstige post-apocalyptische toepassing van theocratische macht van God.

Berjocht:Appendix

Categorie:Hebreeuwse Bijbel Categorie:Nieuwe Testament Categorie:Eschatologie