Fokker Dr.I: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
mear wurk
wurk
Rigel 1:
{{wurk}}
[[File:Fok.Dr.I.jpg|thumb|250px|De Fokker Dr.I]]
De '''Fokker Dr.I''' ''Dreidecker'' ([[trijedekker]]) wie in Dútske [[jachtfleanmasine]] út de [[Earste Wrâldoarloch]], boud troch [[Fokker (bedriuw)|Fokker]]. It ûntwerp wie fan [[Reinhold Platz]]. De Dr.I waard ferneamd as it tastel fan de ''Roede Baron'', [[Manfred von Richthofen]].
De '''Fokker Dr.I'''
 
April [[1917]] waard de [[Sopwith Trijedekker]] troch de [[Royal Naval Air Service|RNAS]] yn gebrûk naam. It die bliken dat dy superieur wie tsjinoert de jachtfleantugen fan [[Albatros Flugzeugwerke|Albatros]] en [[Halberstadt (vliegtuigfabryk)|Halberstadt]] dy't op dat stuit tsjinnen yn de Dútske loftmacht. Guon fleanmasinefabrikanten doarden in trijedekker te ûntwerpen, wêrfan't allinne de [[Pfalz (fleanmasine)|Pfalz]] Dr. I op lytse skaal produsearre waard.
 
Fokker andere mei de V.3, dy't swier te bestjoeren wie sa die bliken. Dêrnei besocht Fokker de V.4. Dat tastel bleek erg wendbaar en vooral beter dan de voorgestelde driedekkers van de andere fabrikanten. De [[rolroeren]] bleken licht in de bediening, maar waren niet erg effectief. Het [[rjochtingsroer]] en [[hichteroer]] waren licht in de bediening én bleken goed te functioneren.
Het toestel bleek uiteindelijk erg scherp te kunnen draaien (vooral naar rechts vanwege het [[gyroskopysk effekt]]) en snel te klimmen. Het nadeel was dat duikvluchten traag gingen en ook de zweefeigenschappen waren matig.
Na testen werd onmiddellijk gestart met de productie en de eerste toestellen werden in oktober 1917 opgeleverd als Dr.I.
 
De driedekker bleek ook behoorlijke nadelen te hebben. Hij was opmerkelijk veel trager dan de [[Entente|alliearde]] jagers in kruisvlucht en tijdens duikvluchten. Het was zelfs trager dan de Albatros en Pfalz verkenners die het moest vervangen. De lage-compressie Oberursal [[rotaasjemotor]] verloor veel vermogen op grote hoogte. Verder was het toestel moeilijk te landen waardoor veel piloten gewond raakten bij een mislukte landing.
 
Door meer structurele tekortkomingen was er geen vooruitzicht op grootschalige productieorders, zodat de productie volledig werd beëindigd in maaie [[1918]]. Er zijn er uiteindelijk slechts 320 gemaakt. De [[Fokker D.VII]] werd in gebruik genomen, waardoor de overgebleven driedekkers werden teruggetrokken van het front en gebruikt als les- en verdedigingstoestel.
 
== Technyske feiten ==