Leonid Pasternak: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
wurk
 
wurk
Rigel 4:
 
== Biografy ==
Pasternak was de zoon van een Joodse herbergier, de jongste van zes kinderen, en toonde van kindsbeen af al grote interesse in tekenen en schilderen. Van 1881 tot 1885 studeerde hij aan de medische faculteit van de [[Universiteit fan Moskou]], maar nog voor zijn afstuderen switchte hij naar de AcademieAkademy voorfoar BeeldendeByldzjende KunstenKeunsten inyn [[München]]. Daar rondde hij zijn studies in 1887 af, keerde terug naar Rusland en begon een carrière als kunstschilder.
 
Het eerste schilderij dat hij tentoonstelde werd gekocht door de bekende kunstverzamelaar [[Pavel Tretjakov]]. Zijn roem groeide vervolgens snel. Hij werd lid van de [[Vasili Polenov|Polenov]]-rûnte (mei ûnder oaren [[Valentin Serov]], [[Isaak Levitan]], [[Michail Nesterov]] en [[Konstantin Korovin]]), en letter ek fan de keunstnersbewegingen [[Peredvizjniki]] (‘swalkers’) en [[Mir Iskoesstva]] (‘Wrâld fan de keunst’). Zijn vroege werk is nog min of meer [[realisme (kunststromingkeunststreaming)|realistischrealistysk]], maar later wordt hij vooral gerekend tot het [[postimpressionismepostympresjonisme]]. Hij doceerde aan de ‘Keizerlijke‘Keizerlike HogeschoolHegeskoalle voorfoar SchilderkunstSkilderkeunst, BeeldhouwkunstByldhoukeunst en Architectuur’Arsjitektuer’.
 
In 1889 huwde Pasternak met de pianiste Rosa Kaufman, dochter van een Joodse fabriekseigenaar, uit welk huwelijk in 1890 te [[Moskou]] Boris Pasternak werd geboren, alsas oudsteâldste vanfan vierfjouwer kinderenbern. Pasternak was ook bevriend met schrijver [[Leo Tolstoj]], die hij veelvuldig schilderde op zijn landgoed [[Jasnaja Poljana (landgoed)|Jasnaja Poljana]] en voor wie hij diverse werken illustreerde. Voor zijn illustraties van de roman [[Oorlog en vrede (boek)|Oorlog en Vrede]] kreegkrige hijer eenin gouden medaillemedalje tijdensby de [[ExpositionWrâldtentoanstelling]] Universelle (1900)|Wereldtentoonstelling in 1900]] teyn [[ParijsParys]].
 
In 1921 reisde Pasternak voor een oogoperatie met zijn vrouw naar [[BerlijnBerlyn]] en besloot daar uiteindelijk te blijven, zijn zoons Boris en Alexander in Rusland achterlatend. In 1938 vluchtte hij voor de [[nazi]]'s naar [[EngelandIngelân]], waar hij op 31 mei 1945 overleed te Oxford.
 
== Galery ==
Rigel 24:
Ofbyld:Pasternak boris alex.jpg|Soannen Boris en Alexander (1875)
Ofbyld:Pasternak VyachIvanov Berdyaev Bely.jpg|Tekening fan [[Vjatseslav Ivanov]], Lev Kobilinski-Ellis, [[Nikolaj Berdjajev]], [[Andrej Bely]]
File:Leonid Pasternak - News from Motherland (1889, GTG).jpg|Nijs út it heitelân (1889)
File:Pasternaksosnyimore.jpg|Dinnen oan see
</gallery>
 
Line 33 ⟶ 35:
 
{{DEFAULTSORT:Pasternak, Leonid}}
[[Kategory:Russysk kuenstskilderkeunstskilder]]
[[Kategory:Keunstskilder fan it postympresjonisme]]