Nico Broekhuysen: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
wurk
 
wurk
Rigel 3:
'''Nicolaas Broekhuijsen''' ([[Dordrecht]], [[30 desimber]] [[1876]] – [[Hilversum]], [[13 maaie]] [[1958]]) was een [[Nederland]]s [[ûnderwizer]], die bekendstaat als de uitvinder van het [[kuorbal]].
 
Hij was onderwijzer in [[Oisterwijk (plaats)|Oisterwijk]], later [[Nijmegen]] en vervolgens in [[Amsterdam]] waar hij les gaf aan de 'nieuwe schoolvereniging'. In [[1902]] ging hij naar het [[ZwedenSweden|ZweedseSweedske]] plaatsjeplakje [[Nääs]] voor een handenarbeidcursus. Daar zag hij het spel ''ringboll'' spelen. Dit spel werd gemengd gespeeld. De bal moest door een ring aan een drie meter hoge paal gegooid worden. Het veld was verdeeld in drie vakken, waar de spelers en speelsters niet uit mochten komen.
 
ThuisWerom inyn Amsterdam liet Broekhuysen zijn leerlingen een soortgelijk spel spelen. De spelregels werden versimpeld en de ring werd vervangen door een korf. Toen men bij de ''Amsterdamse Bond voor Lichamelijke Opvoeding'' op zoek was naar een spel waarbij zowel jongens als meisjes konden meedoen, bracht hij zijn variant naar voren.
 
Op [[2 juny]] [[1903]] waard de [[Nederlandsche Korfbal Bond]] oprjochte, waar Broekhuysen voorzitter van werd. Korfbal waard fuortendaliks in populêre sport, maar ook, vanwege het gemengd spelen dat als onzedelijk werd beschouwd, omstreden. Een krant schreef zelfs: "Korfbal is een monster, dat zijn klauwen naar alle zijden uitstrekt." Later verhuisde hij naar [[Baarn]] waar hij hoofd van de ''Nieuwe Baarnsche School'' is geweest.
 
Broekhuysen maakte mee dat korfbal tijdens de [[OlympischeOlympyske ZomerspelenSimmerspullen 1920]] in [[Antwerpen (stêd)|Antwerpen]] demonstratiesport was. In [[1933]] was hij medeoprichter vanfan de [[International Korfball Federation|''Fédération Internationale de Korfbal'']], deit internationaleynternasjonale korfbalbondkuorbalbûn. Hij bleef totOant [[1934]] voorzitterbleau er foarsitter vanfan de Nederlandse bond en werd daarna erevoorzitter.
 
{{boarnen|boarnefernijing=
==Bronnen==
* [http://www.sportgeschiedenis.nl/2007/09/14/vergeten-sporthelden-nico-broekhuysen.aspx Sportgeschiedenis.nl]
}}
 
{{DEFAULTSORT:Broekhuysen, Nico}}
[[Kategory:Nederlânsk sportbestjoerder]]
[[Kategory:Nederlânsk ûnderwizer]]
[[Kategory:Kuorbal]]