Polygoonsjoernaal: ferskil tusken ferzjes

Content deleted Content added
wurk
oan't wurk
Rigel 4:
 
==Skiednis==
Polygoon-Profilti is yn 1919 oprjochte fan [[Julius Stoop]] en maaktemakke oorspronkelijkoarspronklik tussentitelstuskentitels voorfoar [[stomme film]]s. InYn 1921 begonsette Polygoon-Profilti zelfútein opdrachtfilmsmei teit produceren,sels inmeitsjen navolgingfan vanopdrachtfilms, buitenlandselykas ''newsreels''yn it alsbûtenlân [[Pathé]] (Frankryk) en [[Fox Film Corporation|Fox Movietone News]] (VerenigdeFeriene StatenSteaten). Inal januaridiene. Jannewaris 1924 begonnenbegûne de eersteearste wekelijksewyklikse filmjournaalsfilmsjoernaals onderûnder de titel 'Hollandsch Nieuws'. DieYn't warenearstoan aanvankelijkwiene tweewekelijksdy om de twa wike en vanaffan beginbegjin jarenjierren dertigtritich van(20e deieu) Twintigsteôf eeuwoan wekelijkswiene indy alle wiken te sjen yn de [[bioskoop]]. Yn dy jierren kaam ek de lûdsfilm op. ''"Waar zij (de kameramannen) niet zijn, is niets te ziendoen"'' wie it biedwurd fan Polygoon. De ''tune'' fan it Polygoon-sjoernaal wie in fariaasje op de bekende wize fan ''[[Mijn Nederland]]''.
 
De nadrukklam laglei steedshieltyd op de objectiviteitobjektiviteit en betrouwbaarheidbetrouberens vanfan hetit nieuwsnijs; anderzijds moest Polygoon als commercieel bedrijf - ook toen werd er al gestreden over contracten en uitzendrechten - ervoor waken zijn bioscooppubliek van zich te vervreemden. Daarom ging de voorkeur uit naar onderwerpen die aantrekkelijke beelden opleverden en niet al te moeilijk waren. Zo dreigde in 1935 een [[kabinetskrisis]], die in het journaal terechtkwam middels een toespraak van premier [[Hendrikus Colijn|Colijn]] die de kijker opriep maar rustig af te wachten: 'Laat uw vakantie niet in de war sturen door nieuwe zenuwachtigheid'. Ook was het vrijwel altijd goed weer in Nederland, afgaand op de beelden. Zelfs de [[DuitseDútske aanvalynfal opyn NederlandNederlân in 1940|Duitse inval in Nederland inyn [[1940]] leverde luchtige beelden op, bijvoorbeeld van een meisje dat een presentje gaf aan een Duitse soldaat.
In dat decennium deed geluid in films zijn intrede, wat het geheel een extra dimensie gaf. "Waar zij niet zijn, is niets te doen" luidde het motto van Polygoon, met betrekking tot hun cameramannen. Het muzikale logo van het Polygoon-journaal was een variatie op de bekende wijs van ''[[Mijn Nederland]]''.
 
De nadruk lag steeds op de objectiviteit en betrouwbaarheid van het nieuws; anderzijds moest Polygoon als commercieel bedrijf - ook toen werd er al gestreden over contracten en uitzendrechten - ervoor waken zijn bioscooppubliek van zich te vervreemden. Daarom ging de voorkeur uit naar onderwerpen die aantrekkelijke beelden opleverden en niet al te moeilijk waren. Zo dreigde in 1935 een [[kabinetskrisis]], die in het journaal terechtkwam middels een toespraak van premier [[Hendrikus Colijn|Colijn]] die de kijker opriep maar rustig af te wachten: 'Laat uw vakantie niet in de war sturen door nieuwe zenuwachtigheid'. Ook was het vrijwel altijd goed weer in Nederland, afgaand op de beelden. Zelfs de [[Duitse aanval op Nederland in 1940|Duitse inval in Nederland in 1940]] leverde luchtige beelden op, bijvoorbeeld van een meisje dat een presentje gaf aan een Duitse soldaat.
 
Ook tijdens de besetting fan Nederlân yn de [[Twadde Wrâldkriich]] waarden der Polygoon-sjoernaals útstjoerd. Veelal bevatten deze [[propaganda]] voor de Duitsers. Teffens waarden der foar en yn de oarloch propagandafilms makke foarg de [[NSB]].